Nyheter

Vårdtagare smetar avföring på väggar och tjuvnyper personalen

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Hemtjänsten har fått nog – kräver att snusket stoppas

Ständiga tjuvnyp och väggar nerkletade med avföring.

Det möter hemtjänstpersonalen varje gång de besöker en vårdtagare i Blekinge.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att kommunen städar hos personen innan hemtjänsten kommer på besök.

Hemtjänstpersonalen i kommunen har haft problem med vårdtagaren i flera år, uppger tidningen Sydöstran.

Varje gång hemtjänsten gör hembesök hos personen utsätts de för kränkningar och tjuvnyp. Hela hemmet är också nedkletat med avföring och personalen tvingas arbeta i den förfärliga stanken.

Men nu har Arbetsmiljöverket fått nys om hemtjänstpersonalens plågoande. Verket kräver att kommunen tar i med hårdhandskarna för att freda personalen.

Måste städa

Bland annat måste kommunen städa innan hemtjänsten kommer på besök. Och varje hemtjänstmedarbetare ska endast behöva jobba hos personen två dagar i veckan – för att de ska hinna bearbeta den psykiska påfrestning besöken innebär, uppger Sydöstran.

Omsorgsnämndens ordförande Roine Olsson, (s), beklagar ärendet. Han säger till Sydöstran att kommunen gjort allt för att komma till rätta med problemet. Men Arbetsmiljöverkets krav kallar han för omöjliga.

Lagstiftningar krockar

– Enligt Arbetsmiljöverket ska vi vara där sex gånger om dagen och städa. För det krävs 42 anställda. Det är omöjligt, säger han till tidningen.

Enligt Roine Olsson är ärendet komplicerat eftersom två lagstiftningar krockar med varandra. Socialtjänstlagen säger att alla har rätt till vård, men samtidigt säger arbetsmiljölagen att de anställda har rätt till en dräglig arbetsmiljö.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: