Första vårtecknet i Stockholm

NYHETER

I dag öppnar Vårsalongen
på Liljevalchs konsthall

1 av 9 | Foto: Foto: Liljevalchs konsthall
”Eggsandwiches in a Big Pack” Äggmackor i lergods gjorda av Frida Hållander är ett av alla konstverk som visas i vårsalongen.

Snön må vara meterdjup.

Men nu är våren här.

I dag slår Liljevalchs konsthall i Stockholm upp portarna till Vårsalongen.

För många är invigningen av Liljevalchs Vårsalong på Djurgården i Stockholm ett lika säkert vårtecken som snödropparna i trädgården.

Och trots de senaste dagarnas vinterväder är det nu dags.

Klockan 14.00 öppnas dörrarna till årets Vårsalong.

Verk från allmänheten

Vem som helst har kunnat skicka in konstverk. En jury med representanter ur konstlivet har gått igenom samtliga bidrag, från 2014 personer. Alla upphovsmän och –kvinnor har varit anonyma för juryn.

– Det är allt från lärare och läkare till konstnärer som medverkar, säger Annika Hansson Wretman, kommunikationsansvarig på Liljevalchs konsthall.

Från äggmacka till isvakar

Totalt valdes 245 verk ut, och här finns allt från äggmackor i lergods till en dvd med en kör som sjunger ur isvakar.

– Det som sticker ut lite på årets vårsalong är verk som refererar till eller leker med klassiska målningar. Alexander Roslins "Damen med slöjan" från 1768 och en holländsk 1600-talsmålning av Thomas De Keyser samt Leonardo Da Vincis Den sista måltiden dyker alla upp i nya skepnader, säger Annika Hansson Wretman.

Upp till 200 000 kronor

Samtliga verk är till salu och det är först till kvarn-principen som gäller.

Priserna spänner från 650 kronor för en animation på dvd till 200 000 kronor för ett slags ikonmåleri. Det är konstnärerna själva som har satt summan.