Mejla

Wolfgang Hansson

Alliansen vann – men hur ska Sverige styras?

Publicerad:
Uppdaterad:

Wolfgang Hansson: SD:s inträde kan skapa kaos

Alliansen har vunnit valet.

Men hur ska Sverige styras?

Vi kan få vänta till onsdag innan vi vet säkert.

Först då har alla poströster räknats och de sista utjämningsmandaten fördelats. Förmodligen är det först då vi säkert vet om SD får vågmästarroll eller inte.

Just nu tyder det mesta på att Fredrik Reinfeldt den kommande mandatperioden leder en minoritetsregering. I alla stora frågor utom budgeten måste Alliansen få stöd från något annat parti för att få igenom sina förslag.

I värsta fall kan det innebära kaos i svensk politik. I förlängningen kan det bli nyval.

Båda blocken är överens om att SD inte ska få något inflytande men frågan är vad de är beredda att göra för att se till att så blir fallet.

Utbyte

Det rödgröna samarbetet ska fortsätta ”tills vidare”, enligt Miljöpartiets Peter Eriksson. Oppositionen har inga planer på att lägga ner sina röster eller låta bli att lägga fram egna motförslag.

Jimmy Åkesson sa före valet att SD inte röstar med något av blocken utan att få någonting i utbyte. I det läget blir det svårt för Reinfeldt att få igenom alliansens politik.

Att få till ett organiserat samarbete med något av de rödgröna partierna verkar i dagsläget dödsdömt.

Troligare är att alliansen försöker nå kompromissuppgörelser i utskotten med de rödgröna för att på så sätt plocka bort SD från banan.

1991-94 tvingades regeringen Bildt till underhandssamtal med ett annat populistparti, Ny Demokrati. Det politiska priset för att ha minsta kontakt med Sverigedemokraterna kan bli mycket högre.

En dans på slak lina för Reinfeldt.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: