Tar sitt liv – med hjälp av polis

Var fjärde polisskjutning i Sverige är ett självmordsförsök

19-åringen efter skjutningen i Huddinge förra onsdagen.
19-åringen efter skjutningen i Huddinge förra onsdagen.

Fenomenet kallas ­”suicide by cop”.

Personer som försöker begå självmord genom att provocera polisen att skjuta.

– I två fall har det slutat med att personen skjutits till döds, säger Andreas Liedholm, beteendevetare i en ny studie.

Andreas Liedholm vid Mälardalens högskola har undersökt samtliga 91 skjuthändelser som polisen varit involverad i under åren 2005 till 2009.

Vid 52 av dessa händelser sköt polisen verkningseld mot en gärningsman. Och av dessa var en fjärdedel, 13 stycken, suicide by cop-händelser.

Att det var så hög andel, jämförbar med nordamerikanska nivåer, har förvånat bland andra Christer Tessman, nationell förhandlingskoordinator vid Rikskriminalen

– Ja, men nu vet vi hur ofta det förekommer, vad vi ska se hos gärningsmännen, vad de skickar för signaler. Det går att få dem att agera på ett annat sätt.

”Ett dåligt sätt”

Under den granskade femårsperioden förekom två skjutningar med dödlig utgång som betecknas som ”suicide by cop”.

Den ena skedde i Lindesberg 2005 där en 22-åring med psykiska problem sköts ihjäl. Föräldrarna var mycket kritiska till polisens agerande och den polisman som avlossade skottet blev åtalad för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Händelsen bedömdes senare av både tingsrätt och hovrätt som nödvärn. Polisen som sköt siktade mot benen men kulan träffade en järngrind och rikochetterade olyckligt nog och träffade 22-åringen i buken.

Det andra fallet inträffade i Trelleborg 2009. En 57-årig förvirrad man som sågs springa mot polisen med kniv blev då skjuten med tre skott.

Andreas Liedholm påpekar samtidigt att dödlig utgång är mycket ovanlig.

– Så det är ett väldigt dåligt sätt att ta livet av sig på.

Den 19-årige förövare som sköts sedan han tagit gisslan vid Swedbank i Huddinge förra onsdagen har nu vaknat, enligt Aftonbladets uppgifter.

En källa uppger:

– Han erkänner allt och säger att han ville bli skjuten av polisen.

Publisert: