Är det råttan i pizzan? …Nej, musen i brödet

avCarina Bergfeldt

Svanslös Vad är värre än att hitta en mus i brödet? …Att inse att den saknar svansen. ”Allt jag kan tänka på är om någon i min familj har råkat äta den” säger mannen som gjorde den makabra upptäckten.

Tvåbarnspappan Stephen Forse, 41, stod och bredde mackor i hemmet i brittiska Oxfordshire.

Först när han hade använt några skivor gjorde han den makabra upptäckten.

En mus – utan svans – var inbakad i brödet.

Det var i januari 2009 som barnen hade tagit med sig några kamrater hem och ville ha ett mellanmål.

Stephen Forse plockade fram brödförpackningen och började förbereda smörgåsarna.

– Jag märkte något mörkt som var inbakat i hörnet av ett par skivor. När jag tittade närmare såg jag att det hade päls, berättar han i rätten.

”Mådde illa”

Tvåbarnspappan plockade snabbt fram en ny limpa som fanns i kylen och gjorde smörgåsar åt barnen från den nya förpackningen. Han berättar att han synade varje skiva noggrannt och att han darrade på fingrarna när han bredde mackorna.

– Men jag mådde illa och kunde inte äta något själv. Min sexåriga dotter tittade på mig och frågade varför jag inte ville äta med dem. Jag svarade att jag inte var hungrig.

Svansen borta

När barnen lämnade rummet kontaktade Stephen Forse de lokala hälsomyndigheterna som åkte på utryckning. Miljöinspektören på plats kunde konstatera två saker.

1. Det inbäddade var en mus.

2. Den saknade sin svans.

– Hennes kommentar gjorde mig kräkfärdig. Det fanns inga indikationer på var svansen tagit vägen och det enda jag kunde tänka var om den hade ramlat av innan brödet packades eller om någon i min familj hade ätit upp den av misstag i en tidigare brödbit, säger han.

Får betala 188 000 kronor

Ingen i familjen blev sjuk men Premier Foods som tillverkat brödet hamnade ändå i rätten, där de erkände försumlighet av säkerhet på arbetsplats.

Brödfirman dömdes i går till att betala 60 000 kronor i böter plus rättegångskostnader på 128 000 kronor.