Nyheter

Avhoppare lämnar MP – för Alliansen

Av: 

Eva Buskas

Josefine Hökerberg

NYHETER

Miljöpartister lämnar partiet en månad före valet

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.
Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

Miljöpartister i Maria Wetterstrands hemkommun Botkyrka lämnar nu partiet för alliansen.

– Vi har bättre möjlighet att få gehör för våra frågor där, säger Ardavast Reshdouni.

Ardavast Reshdouni

Omkring 25 miljöpartister i Stockholmskommunen Botkyrka lämnar med omedelbar verkan Miljöpartiet och tänker istället valkampanja för alliansen.

– Vi är många som menar att vi kommer att få mera av våra frågor förverkligade inom alliansen, säger Ardavast Reshdouni, i dag ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden för MP.

Röstats ner

Han menar att allianspartierna lagt flera miljö- och klimatförslag som röstats ner av den rödgröna majoriteten.

– Alliansen lägger väldigt ofta förslag som är i linje med MP-ideologin. Men det är inte sällan som Miljöpartiet i Botkyrka avstår från gröna frågor för att värna samarbetet med majoriteten, säger han.

Vilket parti Ardavast Reshdouni kommer att rösta på i valet har han ännu inte bestämt. Men han räknar med att behålla sitt uppdrag som ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Andra skäl

Niklas Gladh, gruppledare för Miljöpartiet i Botkyrka, tillbakavisar kritiken från Ardavast Reshdouni och menar att det ligger andra skäl bakom avhoppet.

– När vi fattade beslut om vår kommunlista här i Botkyrka fick inte Ardavast förnyat förtroende att stå på listan inför höstens val, säger han.

Skälet till det är enligt Niklas Gladh att Ardavast Reshdouni uttryckt islamfientliga åsikter på ett sätt som upprört många medlemmar.

– Han har bland annat sagt att vi svenskar är alldeles för blåögda och inte ser den islamifiering som sker i Sverige. Det är något som många blivit upprörda över.

Ardavast Reshdouni säger dock att han uttalanden är ovidkommande.

– Det har inte med det att göra. Vi är en hel grupp människor som funderat på just det som jag har anfört.

”Jag känner inte till det här”

Maria Wetterstrand som själv bor i Botkyrka är försiktig i sina kommentarer kring avhoppen från Miljöpartiet i Botkyrka.

– Jag känner inte till det här alls. Det måste jag sätta mig in i innan jag ska ha några synpunkter. Jag kan inte lägga mig i de diskussioner som de har i en lokalavdelning. De är fullt fritt för våra lokalavdelningar att samarbeta med vilka de vill.

Hur påverkar det här det rödgröna samarbetet inför valet?

– Inte ett dugg. Det faktum att vi i våra lokalförsamlingar på lokal nivå tycker något annat än majoriteten kan inte påverka på riksnivå.

ANNONS EXTERN LÄNK

Julrea på MEDS! 10% på allt med rabattkod: "advent10" - koden fungerar på även rabatterat!

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter