Skämtet slog fel

NYHETER

"Ny start för Sverige" utropade Carl Bildt (M) inför valet 1991.

Med "Ny start för Sverige" tänkte även Lars Ohly (V) gå till val i höst.

Olämpligt tyckte partiet, som nu byter rubrik i sitt valmanifest.

I dag samlas Vänsterpartiet till kongress i Gävle. Högst på dagordningen står debatten om partiets valplattform: "Gemensam trygghet - individens frihet" med "Ny start för Sverige" som första underrubrik.

Känns formuleringen bekant? Inte konstigt. Just med de orden inledde Carl Bildt (M) och Bengt Westerberg (FP) vägen mot borgerlig valseger 1991. Under parollen ”Ny start för Sverige” föreslog Bildt och Westerberg kraftigt sänkta skatter, besparingar i välfärden och utförsäljning av statliga bolag.

Det har fått flera vänsterpartister att reagera och ifrågasätta partiledningens omdöme.

”De som kommer ihåg det tror antagligen att vi inte vet varifrån den kommer, vilket blir ett skäl att göra sig lustig över oss. För övrigt vill vi inte bli associerade med ett borgerligt program från 90-talet”, skriver Vänsterpartiet i Botkyrka i en motion.

Erkänner misstag

Partiledningen erkänner nu sitt misstag och skriver som svar på motionen:

”Partistyrelsen instämmer i att det är mindre lyckat att använda en rubrik hämtad från ett M-FP-dokument från början av 90-talet(...)”

Men till Aftonbladet säger Kalle Larsson, partistyrelseledamot och riksdagsman, att rubriken var medvetet vald.

– Vi tyckte väl det var lite kul att prova samma paroll. Det är ju just en ny start som Sverige på riktigt behöver nu efter den här borgerliga regeringen.

– Men om det nu kan missförstås och kopplas ihop med deras paroll så visst, då får man väl ta något annat i stället, säger Kalle Larsson.

Till ny rubrik föreslås: ””Förbättra, bygg ut, tänk nytt!"