Kristdemokraterna

Dra norrut – slipp studielånet

Av: 

Eva Buskas

Magdalena Martinsson, 27, valde Kiruna framför Ronneby. ”Vi trivdes mycket bättre än vi hade förväntat oss”, säger hon.

Foto: Hans Olof Utsi

NYHETER

Flytta till Norrland och slipp studielånet.

Nu vill Kristdemokraterna öppna plånboken för att stoppa glesbygdsdöden.

– Vi vill ge människor en extra morot att pröva något nytt eller flytta tillbaka till den bygd man kommer ifrån, säger Irene Oscarsson, KD.

När man pluggat klart är det många som väljer att flytta till storstan – eller bo kvar på studieorten. Resultatet blir brist på lärare, läkare och poliser i glesbygden.

Det vill Kristdemokraterna ändra på. Lagom tills landsbygdsriksdagen öppnade i värmländska Sunne i går, föreslår KD att den som väljer att flytta till Norrlands inland, eller "Stödområde A" som det kallas, ska få sitt studielån nedtrappat.

– Det här är ett sätt att få igång diskussionen om kompetensförsörjningen i hela landet. Vi behöver olika kompetenser över hela Svea rike, både praktiska och teoretiska. Men vi ser att många väljer att inte flytta hem igen vilket försvårar hela samhällsstrukturen, riksdagsledamot för KD.

Enligt förslaget ska man ha bott i minst fem år i sin nya glesbygdskommun innan studieskulderna börjar skrivas ner. Därefter ska skulden skrivas ner årligen så länge man bor kvar.

Magdalena flyttade

En av dem som valt att flytta norrut är journalisten Magdalena Martinsson, 27. För fem år sedan packade hon och sambon Per-Anders Fredriksson ner bohaget och flyttade från Blekinge till Kiruna där Per-Anders är uppväxt.

– Från början tänkte vi att det skulle vara tillfälligt, men vi trivdes mycket bättre än vi hade förväntat oss, säger hon.

Nu hyllar hon friluftslivet och skidåkningen, även om det händer att hon saknar familjen hemma i Ronneby – och havet. Hon är tveksam till om lånerabatten kommer att leda till en ny grön våg.

– Fem år är ganska lång tid. Men det kanske kan vara en knuff om man har väldigt stora studielån. Det kan väcka tanken, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Flytta till Norrland och slipp studielån
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristdemokraterna