Byrån skrev hans artikel

S-politikern fick sin text om tillväxt från Svenskt näringsliv

I en debattartikel i Dagens Industri hyllade S-politikern Ilija Batljan tillväxtpolitiken.

Men det var inte han själv som skrev artikeln.

Aftonbladet kan i dag avslöja att inlägget författats av pr-byrån Prime.

”Individer, offentlig sektor, privat näringsliv och den finansiella sektorn måste dra åt samma håll. För att uppnå detta måste ledarskapet vara starkt, tydligt och mycket väl förankrat.”

”Vi måste också förhålla oss till att vi numera lever i en globaliserad värld. En värld där människor och pengar rör sig över gränserna i jakten på den bästa avkastningen på den egna ansträngningen ...”

I går avslöjade Aftonbladet att pr-byrån Prime ända sedan i somras jobbat på uppdrag av Svenskt näringsliv för att få Socialdemokraterna att ta ett kliv högerut. Pr-konsulter som tidigare varit aktiva inom S har under sommaren och hösten aktivt deltagit i valrörelse och eftervalsdebatt med budskapet att S måste bli mer tillväxtvänligt.

Ekonomisk tillväxt

Men Aftonbladet kan i dag visa att man även använt sig av aktiva socialdemokrater på hög nivå. Ett par veckor före valet undertecknade Ilija Batljan, nu oppositionslandstingsråd

i Stockholm, en debattartikel i Dagens Industri tillsammans med gamle Metallordföranden Göran Johnsson och finansmannen Carl Bennet. Rubriken lyder ”Vi kan göra Stockholm till en attraktiv framtidsregion”.

I texten beskrivs hur viktig en stark ekonomisk tillväxt är för Stockholmsregionen och hur de vill underlätta för företag. De skriver bland annat att de vill ”arbeta för en beskattning av löntagare, företag, experter och förmögenheter som är konkurrenskraftig med omvärlden”.

Problemet är bara att det inte är de som har skrivit artikeln. Artikeln i Dagens Industri följer i det närmaste ord för ord en text skriven av Prime som Aftonbladet fått tillgång till.

I Primes uppdrag åt Svenskt näringsliv ingick bland annat att ge ”stöd till S-debattörer med artiklar och texter”.

Minns inte texten

Ilija Batljan själv säger sig inte minnas hur artikeln

i Dagens Industri kom till.

– I valrörelsen hade jag väldigt många artiklar. Jag har inte upplevt att det är Svenskt näringsliv som har skrivit artiklar till mig, men har de gjort det är det för min del jättebra, för jag tycker att tillväxt är väldigt viktigt, säger han.

Betyder det att du i praktiken lika gärna kan företräda Svenskt näringsliv som Socialdemokraterna?

– Jag företräder bara mina invånare och för dem är jobb och tillväxt och infrastruktur de viktigaste frågorna som finns. Så allt som kan bidra till detta är otroligt positivt.

Han menar också att han inte har tagit artikeln rakt av, utan varit med och utformat innehållet.

– Det slutliga utkastet har jag personligen satt touch på. Det gör jag med alla mina artiklar.

Niklas Nordström, tidigare SSU-ordförande och i dag partner i pr-byrån Prime, har valt att inte svara på Aftonbladets frågor.

Publisert: