Amelia Earharts ben kan ha hittats – på söderhavsö

Foto: Letar ben Organisationen TIGHAR gräver på den obebodda ön Nikumaroro i hopp om att hitta fler tecken på att Amelia Earhart en gång bott på ön. Än så länge har man hittat tre ben, lite smink och en glasflaska med handlotionrester.
NYHETER

Tre små ben på en söderhavsö.

Mer behövs det inte för att forskare ska bli helt till sig.

Anledningen är att de tror att benen tillhör den försvunna piloten Amelia Earhart.

Foto: Försvunnen Äventyraren Amelia Earhart försvann tillsammans med navigatorn Fred Noonan på Stillahavssträckan av deras jorden runt-flygning.

Den ödsliga ön Nikumaroro, söder om Hawaii i Stilla Havet, ligger längs med den sträcka som Amelia Earhart skulle flyga när hon försvann spårlöst 1937.

Tillsammans med tre ben – som kan ha tillhört en människa – har forskare upptäckt ett par andra föremål som väcker deras förhoppningar om att en västerländsk kvinna någon gång huserat på ön; lite gammalt smink, några plastflaskor, en glasflaska med handlotionsrester och snäckskal som öppnats ”på ett västerländskt sätt”.

– Det finns inga garantier, säger Ric Gillespie, chef över TIGHAR – The International Group For Historic Aircraft Recovery, till AP.

– Men om det är sant, om vi kan matcha det här DNA:t till Amelia Earhart, så är det ganska fantastiskt.

Många spekulationer

Earharts försvinnande över Stilla havet den 2 juli 1937 förblir ett av 1900-talets stora mysterier.

Spekulationerna är många. Vissa tror att hon fick slut på bensin och störtade i havet.

Andra tror att hennes flyg fick plötsliga motorproblem.

Och vissa hävdar att hon fick syn på någon öde ö och försökte landa.

Det enda som står klart är att man strax efter försvinnandet snappade upp nödsignaler från Nikumaroro, men att ön sedan ändå klassades som ”genomsökt utan resultat”.

Skrivit en bok

Sammanlagt har Ric Gillespie och hans kollegor gjort tio resor till ön, varje gång i hopp om att hitta ledtrådar för att lösa mysteriet med Amelia Earharts och hennes navigatör Fred Noonans försvinnande.

Han har även skrivit en bok om försvinnandet: "Finding Amelia: The True Story of the Earhart Disappearance" där han hävdar att duon kan ha landat på ön och överlevt i flera månader på regnvatten och små portioner föda.

– Hon skulle ha kunnat landa på revet runt ön. Det är len sand och plan yta. När det är lågvatten ser det ut som att den här ön är omringad av en parkeringsplats, säger han.

Behöver mångmiljonbelopp

Men även om planet landade tryggt och säkert skulle det – med tidvattnets hjälp – till slut dras ut i vattnet. Gillespie säger att han och hans team behöver mellan 21 och 35 miljoner kronor för att kunna genomföra dykningar runt ön.

Allt kan dock vara ett luftslott.

En annan, mindre fascinerande tes, är att benen tillhör en sköldpadda. Men det hoppas Gillespie bara är spekulationer.

Oavsett vem benen tillhör så kan det dröja många månader innan resultatet av DNA-provet blir klart, skriver AP.