”Fri – från hans klor”

NYHETER

Självmordsbombarens svärfar i öppet brev: Min dotter var rädd

Foto: KÄNNER INGEN SORG Taimour Abdulwahab poserar kärleksfullt tillsammans med frun Mona och hennes föräldrar 2005. I dag tar svärföräldrarna starkt avstånd från honom. ”Vi har ingen koppling till honom på något vis. Allt det som hänt är något som han personligen är ansvarig för”, skriver Abdulwahabs svärfar Ali |Thwany i ett öppet brev.

Svärföräldrarna känner ingen sorg för självmordsbombaren Taimour Abdulwahab.

Tvärtom.

– Ingen kommer att förbarma sig över hans minne, skriver hans svärfar Ali Thwany i ett öppet brev.

Foto: VILLE DÖDA FLER Taimour Abdulwahab sprängde sig själv mitt bland julshoppare i centrala Stockholm för en vecka sedan.

En vecka efter självmordsbombningen på Drottninggatan i Stockholm väljer Taimour Abdulwahabs svärföräldrar för första gången att kommentera attacken.

I ett öppet brev som skickats till flera tidningar, däribland Aftonbladet, tar Ali Thwany starkt avstånd från svärsonen, som han kallar ”Stockholmsterroristen”.

”Jag förklarar härmed vårt avståndstagande från händelsen. Vi har inte med det att göra på något sätt. Det som hänt har bara med honom personligen att göra.”

”Utnyttjade henne”

Ali Thwany är arkitekt och bor i en förort söder om Stockholm. Just nu befinner han sig, enligt uppgift,

i Jordanien där han arbetar.

I brevet skriver Thwany att familjen inte haft kontakt med familjen på tre år. Han beskriver hur dottern, Mona, var mycket rädd och misstänksam mot sin makes utlandsresor, men valde alltid att vara tyst och hålla sig i bakgrunden.

”Hon levde med en skurk som utnyttjade henne i religionens namn /.../ Hon visste inte att hennes man var kriminell. Han berättade aldrig om sitt privatliv, kontakter eller suspekta resor.”

Sörjer inte

Svärföräldrarna känner ingen sorg över Abdulwahabs död.

”Ingen kommer att förbarma sig över hans minne. Tvärtom lovar jag honom att min dotter kommer att bli fri från hans klor och den hjärntvättning och terror och Guds förbannelse som härrör i från förlagda religiösa övertygelser”, skriver Ali Thwany.

Mona är svenska, men har sina rötter i Mellanöstern. Pappan berättar att hon behärskar sex språk och just nu håller på att slutföra sin utbildning i pedagogik.

Fick tre barn

Paret gifte sig 2004, samma år som Taimour Abdulwahab tog examen från universitetet i Bedfordshire. För fyra år sedan fick paret sitt första barn, en dotter. Två år senare kom ytterligare en flicka, och senast i somras fick de ytterligare ett barn, en son.

Mona har sedan bombattacken förra veckan lämnat parets gemensamma hus i Bury Park, Luton, och bor numera med sina barn i en lägenhet i centrala Luton.

Ali Thwany: ”Jag säger inte detta på grund av min sekulära uppväxt, eller på grund av mina övertygelser – utan utifrån det min dotter har anförtrott oss.”

ARTIKELN HANDLAR OM