Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

FÖRSTA FAJTEN

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-07

”Med Jan Björklund som skolminister kan vi inte komma överens”

De rödgröna har tröttnat på utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Han förhindrar en bred överenskommelse om skolan.

– Med Jan Björklund som skolminister är det hopplöst. Han vill ha skolan som ett slagträ i varje valrörelse, säger Mona Sahlin (S).

I går drabbade de sju partiledarna samman för första gången den här valrörelsen. Ämnet var skolan och målet att vinna de knappt 500 000 förstagångsväljarna och alla föräldrar med barn i skolan.

Debatten i Utbildningsradions Skolfront var artig och blocken var överens i flera frågor. Därför öppnade Mona Sahlin än en gång för ett samarbete över blockgränserna om skolpolitiken.

Men efteråt gjorde hon klart att hon inte tror att en bred överenskommelse är möjlig så länge Björklund är utbildningsminister.

”Det är hopplöst”

– Med Jan Björklund som skolminister är det hopplöst. Han vill ha skolan som ett slagträ i varje valrörelse, också den här. Det är inte vad elever, föräldrar och lärare önskar. Vi vill annat och det menar vi allvar med, säger Mona Sahlin.

Sahlin, Wetterstrand (MP) och Ohly (V) säger att de accepterar flera av alliansens reformer, eftersom de vill ge skolan arbetsro.

– Tidigare har nya läroplaner tagits fram i samarbete och i bred enighet i riksdagen. Den här regeringen är först med att ha en sådan konfrontatorisk syn på skolan, säger Maria Wetterstrand.

Hon tror att orsaken är att Folkpartiet, och Björklund personligen, ser skolan som en valvinnare för partiet.

– Jag har svårt att se att man kan få en bred uppgörelse så länge det finns en stark önskan från skolministern att ha den här frågan för sig själv i varje valdebatt, säger hon.

”Blir inte bättre”

Jan Björklund slår i från sig kritiken. Det är innehållet i politiken som är viktigt, inte att vara överens om allt.

– Om vi skulle lägga oss platt för dem skulle det bli enighet men det blir inte bättre. Enighet kan inte vara enighet till varje pris. Det är väljarna som ska avgöra frågan på valdagen.

Han menar att oenigheten beror på att de borgerliga har förändrat sin syn på skolan.

– På 1980-talet rycktes de borgerliga partierna med i vänstervågen kring skolan. Det var ett problem. Nu när vi ska vrida om kursen blir det konflikter och kontroverser.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln