Nu drabbar snön norrlandskusten

Av: Eric Thorsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

SMHI varnar för snö och hård blåst – 16 avgångar ställs in i landet

Snökaoset har lämnat södra Sverige och dragit norrut.

Värst är det nu längs Norrlandskusten, där det snöar och blåser kraftigt.

– Det lär fortsätta hela dagen, säger Bo Elgenström på räddningstjänsten i Sundsvall.

Snöandet ligger fortfarande kvar över stora delar av Svealand, men i de flesta områden är problemen över för den här gången.

Just nu är väglaget som allra värst kring Gävle och mellan Sundsvall och Örnsköldsvik enligt Trafikverket. Mellan Umeå och Skellefteå är det också besvärligt.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Gävelborgs läns kustland och Västernorrlands län. Man varnar för 1-2 decimeter snö i kombination med hårda vindar, med stor risk för drivbildning. För i stort sett hela Norrlands inland har SMHI utfärdat en klass 1-varning för snöfall.

16 avgångar har ställts in runt om i landet på grund av snöproblem. Snöovädret stoppar både SAS och andra flygbolag att lyfta eller landa på flygplatserna i Umeå Skellefteå och Sundsvall, uppger TT.

– Det tar en liten stund innan vi är tillbaka på vårt normala schema igen. Vi har inte rätt plan på rätt ställe, inte rätt personal på rätt ställe, säger Elisabeth Manzi, presschef för SAS-koncernen till TT.

– Vi hoppas att vi ska kunna flyga så gott som normalt i morgon, men vi kan inte utesluta att det blir några inställda avgångar även då.

Även Holmöfärjan, mellan Norrfjärden utanför Umeå och Holmön, ställdes in under morgonen.

”Alla var varnade”

Snön till trots har olyckorna varit få.

– Vi har inte haft några olyckor, varken i natt eller nu på morgonen. Vi är vana att ta emot snö här och alla var ju varnade att det skulle komma, säger Bo Elegenström, inre befäl på räddningstjänsten i Sundsvall.

Enligt honom har man fått ca två decimeter snö och det blåser kraftigt. Inne i stan kan det vara oskottat, men de större vägarna ska vara plogade.

I Gävle, där snöovädret rasade i natt, inträffade flera olyckor, bland annat körde en personbil in i en lastbil på E4:an. I Söderhamn sladdade en bil in i en stolpe.

Inga personer skadades i olyckorna.

En kvinna och hennes fyraåriga dotter fördes till sjukhus med lindriga skador efter en krock med lastbil i Bjurholm i Västerbotten på onsdagsförmiddagen. Snörök hindrade mamman från att se lastbilens vänstersväng.

Bussar och flyg påverkas

Enligt Arbetarbladet körde en buss fast tidigt på morgonen utanför Sandviken och blockerar nu vägen, i Sundsvall påverkas också kollektivtrafiken av snön.

Besvärligt väglag råder förutom längs E4:an också på rv 80 mellan Gävle och Hofors, på E14 mellan Sundsvall och Ånge och på rv 86 mellan Sundsvall och Ragunda.

Enligt Sundsvalls Tidning har snöandet orsakat förseningar i flygtrafiken på Midlanda. Tågtrafiken ska däremot inte ha påverkats.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN