NOBBAD – AV ”RED ED”

Mona Sahlin fick inte träffa Labours nye ledare i London

LONDON. Mitt i sin värsta kris hittills reste Mona Sahlin i går till London och sökte råd från ­ledande europeiska ­socialdemokrater.

Men hon fick nobben av den främsta förgrundsgestalten för ett förändrat och föryngrat arbetarparti.

Nyvalde Labour­ledaren Ed Miliband hade inte tid att träffa henne.

Ed Miliband.
Ed Miliband.

Inför resan till London har kretsen kring Mona Sahlin jobbat hårt för att få till ett möte med Labours nye partiledare. Men svaret har varit blankt nej. Ed ­Miliband, kallad ”Red Ed” (röde Ed), ville inte ta sig tid med sin svenska kollega under pappaledigheten.

– Vi försökte ordna ett möte, men han gör inga politiska åtaganden just nu, säger Mona Sahlins politiska sekreterare Stefan Engström.

Blev du besviken över att det inte blev något möte?

– Det är ju bra att han har föräldraledigt, han har ju en liten bebis, säger Mona Sahlin.

Rådfrågar vänner

Hon är i London för att delta i en konferens om fredsprocessen i Mellanöstern, men har samtidigt passat på att be höjdare ­inom socialdemokratin om råd. Alla är väl medvetna om Mona Sahlins kris.

– Jag har pratat lite med min finske vän och med Spanien, och med den ­franske före detta socialistledaren, men det finns ju inte någon quick fix för socialdemokratin över hela Europa, säger hon när Aftonbladet träffar henne utanför Mandarin Hotel i exklusiva Londonstadsdelen Knightsbridge.

Kräver hennes avgång

Trots att konferensen ­fokuserat på Mellanöstern har hon under hela dagen hållit sig uppdaterad med vad som hänt hemma i Sverige.

Riksdagsledamoten Raimo Pärssinen har uppmanat Mona Sahlin att avgå. I dag kommer han också att delta i en av de telefonkonferenser där partikrisen ska diskuteras.

Vad kommer du att säga till honom under mötet?

– Jag kommer inte att säga något speciellt till Raimo. Att ställa alla platser till förfogande handlar om att ha en debatt om hur ledar­skapet ska se ut, det är det som börjar nu.

Novus-mätningen bland socialdemokratiska väljare, som visade att stödet för dig är rekordlågt, har du tagit del av den?

– Ja, Margot Wallström är allas sosseälskling. Det görs så mycket mätningar, det går ju liksom inte att bygga sitt politiska ledarskap på det. Ibland har de varit ­jättehöga och ibland jätte­låga, men det är inte det som avgör utan det är om partimedlemmarna säger: ”Vi tror på dig Mona, jobba på”.

Funderar ni på att tidigarelägga partikongressen?

– Vi har inte bestämt än när den ska vara.

Det har ju nämnts maj eller juni?

– Ja, det har varit en utgångspunkt, någon gång under våren, men vi har inte bestämt datum.

Publisert: