Extremtorkan gör grillen till en brandfara

avLouise Lundström

Eldningsförbud råder på flera platser i landet

Semester och sol lockar till aktiviteter utomhus. Men torkan gör att brandrisken ökar.

– Vissa tror att det räcker med en halv burk cola för att släcka engångsgrillen, och sen slänger man den i soporna. Det är inget bra, säger Peter Tistam vid Brandförsvaret.

Den senaste tidens varma väder gör att skog och mark torkar ut. Lisa Frost på SMHI säger att det till och med är extremt torrt i sydliga och östra delarna av landet.

- Det är för att det är så varmt och det är egentligen inget regn som passerar här över heller, säger hon.

Glasbit kan börja ryka

De larm som kommit in till Brandförsvaret hittills i sommar har främst handlat om att det börjat ryka efter att en glasbit eller plåtburk legat och blivit varm i solen, enligt Peter Tistam.

Men torkan gör att det på flera platser råder eldningsförbud. Något som inte hindrar semesterfirare från att ge sig ut och grilla i naturen.

Grilla med förnuft

Brandförsvaret har inga rekommendationer för hur man ska undvika bränder. Men lite sunt förnuft är bra att ha med sig ut på picknicken.

- Helst ska man inte grilla alls, eller bara på egen tomt och i riktig grill. Egentligen är det ingen fara med engångsgrillar heller, bara man ställer dem på anvisad grillplats och släcker dem med ordentligt med vatten, säger Peter Tistam.