Fångar i kaoset – igen

Av: Jessica Balksjö, Josefine Hökerberg, Esbjörn Sandin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

100-tals fast hela natten – nytt stopp i Harmånger

1 av 3 | Foto: Foto: Leif Ernryd
Extremväder Två tank- bilar, en lastbil och flera personbilar körde in i varandra på E4 vid Enånger i går. Det snöade ymningt och var kallt vid olyckstillfället.

Jättekraschen korkade igen E4:an helt – hundratals bilar, lastbilar och bussar satt fast i trafiken hela natten.

Sedan dess har varit rörigt på E4. Vid 13-tiden fördes en 29-årig kvinna till sjukhus efter en trafikolycka vid Enånger.

– Bara ett körfält på E4 är öppet. Bilar som kör åt olika riktningar måste turas om i samma körfält, säger Göran Lyrberg, polisen i Gävleborgs län.

Vid 6-tiden i morse började trafiken rulla på E4 men efter bara några mil blev det stopp igen. Klockan tio inträffade en ny trafikolycka på E4 vid Lindefallet söder om Hudiksvall.

– En personbil och en lastbil krockade. Två är skadade och förda till sjukhus, säger Göran Lyrberg, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborgs län.

Kvinna till sjukhus

Vid elvatiden släpptes trafiken på igen, men bara i en fil vilket innebär att fordon på väg åt olika håll måste turas om i samma körfält.

– Det kan gå riktigt sakta, säger Göran Lyberg.

Efter klockan 13 inträffade ytterligare en olycka vid Enånger, Lindefallet. Det var en personbil som körde in i en lastbil.

– En kvinna född 81 är förd till sjukhus med allvarliga skador, som inte är livshotande, säger Elisabeth Höglund, vid länskommunikationcentralen i Gävleborg.

Nytt stopp

Tomas Byberg, ägare till bolaget Y-buss, har kontakt med flera bussförare på vägarna. Han berättar att en buss som körde från Stockholm klockan 21 i går kväll inte kommit längre än till Iggesund strax söder om Hudiksvall på lördagsförmiddagen.

– Efter nattens stopp hade man inte snöröjt. Nu är det igenproppat med långtradare igen, säger Tomas Byberg.

Den våldsamma seriekrocken på E4:an strax söder om Hudiksvall stoppade vid lunchtid på fredagen trafiken helt.

Kaoset började då två tankbilar, en timmerbil och flera personbilar körde in i varandra, när en kranbil saktade in vid avfarten mot Enånger.

Flera svåra olyckor

Antalet plogbilar var begränsat samtidigt som alternativa vägar runt E4 blockerats av snön. Kaoset förvärrades av att bilister bröt sig loss för att komma vidare och försöka köra förbi den över tre mil långa kön i motsatt fil.

Flera allvarliga olyckor inträffade också i det besvärliga väglaget. En 20-årig man omkom och en 19-åring skadades svårt i en våldsam frontalkrock på E4:an norr om Hudiksvall på förmiddagen.

20-åringen var hemmahörande i Njurunda söder om Sundsvall.

På väg 288 utanför Östhammar fick en personbil sladd vid 21-tiden och kraschade rätt in i en buss. Föraren fördes till sjukhus med allvarliga skador. På samma busslinje omkom sex personer i en olycka 2007.

Publicerad: