Mejla

Wolfgang Hansson

Somalias ”talibaner” förbjuder musiken

NYHETER

”Ny fristad för terrorister är det sista världen behöver”

Radiojournalisterna vid Horn Afrik Radio läser nyheter i Mogadishu i Somalia. Nu har islamska Hizbul-Islam har förbjudit Somalias radiostationer att spela någon typ av musik – inte ens reklaminslag får innehålla musik.
Radiojournalisterna vid Horn Afrik Radio läser nyheter i Mogadishu i Somalia. Nu har islamska Hizbul-Islam har förbjudit Somalias radiostationer att spela någon typ av musik – inte ens reklaminslag får innehålla musik.

Musiken har tystnad i Somalias radiostationer.

Efter påbud av islamistiska rörelser.

Är det fler än jag som känner fläkten från ett nytt Talibanistan?

Ordern utfärdades av Hizbul Islam, en av Somalias två största rivaliserande islamistiska rörelser, för tio dagar sedan. Deadline gick ut i går.

– Det är emot islam att spela musik, sa då Moalim Hashi Mohamed Farah, gruppens ledare i huvudstaden Mogadishu. Den som inte plockat bort all musik och alla musikkasetter inom tio dagar kommer att straffas hårt.

I detta våldsamma land brukar det normalt innebära bly från ett automatvapen eller att bli sprängd i bitar av en bomb.

Därför är det inte så konstigt att bara två radiostationer i dag vågar trotsa förbudet. Den ena är FN-sponsrad och har sin bas i Kenya. Den andra drivs av den internationellt stödda övergångsregeringen som bara kontrollerar en del av huvudstaden.

Skottlossning

Övriga stationer har ersatt musiken med andra ljud som fågelkvitter och skottlossning för att göra övergångar mellan programmen.

För mig går tankarna direkt till Afghanistan och talibanernas skräckvälde 1996-2001. De förbjöd också musik och allt annat "dekadent" som var nedsmutsat av västerländska värderingar.

På besök i Kabul träffade jag afghaner som bara vågade titta på TV i ett fönsterlöst rum med en som höll vakt utanför.

Musikförbudet är långtifrån den enda parallellen mellan de islamister som kontrollerar stora delar av Somalia och talibanerna.

Sharialagar tillämpas redan i de områden som kontrolleras av Hizbul Islam och den rivaliserande rörelsen al-Shabaab.

Offentlig stympning

Precis som i Afghanistan under talibanerna sker bestraffningar offentligt. Via högtalarbilar uppmanas folk att komma till torget för att bevittna hur en tjuv får sin ena hand avhuggen som straff för att han stulit.

Kvinnor får inte längre lämna sina hem om de inte bär heltäckande slöja, så kallad hijab. På alltfler platser tvingas män odla långa skägg. Biografer har stängts.

För någon vecka sedan stängde al-Shabaab BBC:s fem reläsändare i landet och beslagtog sändningsutrustningen.

Med andra ord ser det ut som Somalias islamister försöker kopiera Talibanerna experiment i Afghanistan.

Träningsläger

Landet har inte haft någon fungerande regering sedan 1991 och större del av tiden sedan dess levt under krigstillstånd.

Om de islamistiska grupperna nu stärker sitt grepp om landet är risken uppenbar att Somalia förvandlas till ett nytt Afghanistan även på andra sätt.

Talibanernas regering tillät al-Qaida att driva träningsläger i landet där man bland annat utbildade terrorister. Redan i dag misstänker västerländska underrättelsetjänster att terrorister tagit sin tillflykt till Somalia.

Svenska ungdomar

USA hävdar att den förre numera döde ledaren för al-Shabaab hade tränats av al-Qaida i Afghanistan.

Det är också känt att muslimska ungdomar av somalisk härkomst men uppväxta i USA och Europa, däribland Sverige, reser till Somalia för att slåss i det lågintensiva inbördeskriget.

Sammantaget är det en farlig mix. Både för somalierna och omvärlden.

En ny fristad för internationell terrorism är det sista världen behöver just nu.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: