Svåra konsekvenser i snöstormens spår

avErik Wiman, TT

NYHETER

En man omkom.

Hundratals djur dog.

Och värden för många mijoner är förstörda.

Snöstormen har drabbat Sverige mycket hårt.

Tak efter tak har dukat under för den tunga snön i södra och mellersta Sverige. I fredags dog en man i 70-årsåldern när taket till en maskinhall rasade söder om Borås.

Tidigt på lördag morgon störtade en 100 kvadratmeter stor yta av taket till den nya Vänersborgs arena ned.

Arenan invigdes så sent som i september och bygget har rönt kraftig kritik eftersom kostnaderna till synes okontrollerat rakat i höjden. Ursprunglingen skulle den gå på 140 miljoner. Notan nu är uppe i 282.

Efter nattens takras lär kritiken inte minska.

– Utredningen får tala om vad som hänt.

– Men det här är inte bra, säger Peter Nilson, chef för Arena Fritid, till Sveriges Radio Väst.

Rasade under träning

Ytterligare en idrottsanläggning gick i bitar på lördagseftermiddagen när halva Lundbyhallens tak i Borås rasade. Ett pojklag som tränade fotboll fick fly ut ur byggnaden, skriver lokala medier.

Ingen uppges ha skadats i raset.

Fram till slutet av 1980-talet besiktigades alla takkonstruktioner av en oberoende fackman. Den uppgiften sköts numera av byggherrarna själva.

Enda sättet

Nikolaj Tolstoy på Boverket tror att en återgång till dessa besiktningar kan vara ett sätt att komma till rätta med problemen med rasande tak.

– Ja, men man måste hela tiden väga in kostnaderna och vi vill inte tillföra allt för mycket byråkrati. Men om det är enda sättet att hantera problemet kanske vi måste göra det, säger han.

Även många djur for under snödygnet mycket illa.

I Nyköping kollapsade tennishallens tak och rasade ned i lokalerna där en nationell kaninutställning pågick.

Omkring 1 600 kaniner fanns i hallen och hur många som dog är oklart.

Söder om Linköping rasade en ladugård med 300 djur ihop. 4–5 av dem avled.

– De hade hört att det knakat och flyttat sig, säger Joakim Eriksson på räddningstjänsten i Linköping.

Även trafiken har lamslagits av snömassorna. SJ och Tågkompaniets resenärer har drabbats såväl stora förseningar som inställda avgångar.

På vägarna var det stundtals omöjligt att ta sig fram. Värst var förhållandena i Västra Götaland där Vegverket bara knapphändigt lyckades hålla de stora vägarna fria. De mindre vägarna lämnades helt utan snöröjning.

Elavbrott

Många hushåll drabbades även av stora elavbrott. På lördagmorgon var cirka 3 800 av Eons kunder utan ström. Även Vattenfalls kunder drabbades. På lördagskvällen saknade drygt 200 hushåll elförsörjning.

Under söndagen mattas snöovädret av i Sydsverige. Snön letar sig uppåt mot södra Norrland. Då har det dock lättat och det kommer inte att bli lika intensivt snöande.

SMHI räknar med nya snöfall senare i veckan. Men det blir inte så extremt som det har varit under lördagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder