Mejla

Wolfgang Hansson

Skadeglädje i omvärlden över SD-framgångar

Hatkärlek mot ”bäst-i-klassen”-Sverige

Utlandet älskar när bilden av helylle-Sverige får sig en törn.

Viss skadeglädje kan anas över att även Sverige nu verkar få ett högerextremt parti i parlamentet.

Inte ens Bror Duktig är immun mot ”den europeiska smittan”.

Den som vill se hur svårt det är att ändra bilden av ett land bör studera det som skrivs i utländska medier om valet.

I omvärldens ögon är Sverige fortfarande den socialistiska välfärdsmodellen där alla tycker lika, jobbar hårt och föräldrarna lämnar sina barn till daghem där de uppfostras. Björn Borg, Abba och Palme är fortfarande de varumärken som är starkast förknippade med Sverige.

Att alliansen styrt i fyra år verkar ha gått spårlöst förbi. Sverige är fortfarande ”to the left”.

Skadeglada

Många utländska medier verkar därför förvånade och en smula skadeglada över Sverigedemokraternas framgångar. Det är gott om rubriker liknande denna i Irish Times: ”Högerextremt parti testar den svenska toleransen”.

Högerextrema partier i någon form av maktställning är sedan minst ett årtionde verklighet över nästan hela Europa. Sverige har fram till nu varit det lysande undantaget. Utländska reportrar har rest hit för att skildra Landet Lagom där ingen vågar eller tillåts sticka ut. Och i detta faktum försökt finna en förklaring till avsaknaden av främlingsfientliga partier.

Revisor

Att situationen nu ändrats förklarar utlandet med SD:s partiledare Jimmy Åkesson. Han beskrivs som ”städad”. Någon tycker att han påminner mer om en revisor än en högerextremist.

Få verkar ha uppmärksammat det faktum att när alla svenska partier rusar mot mitten så ökar attraktiviteten hos extrempartier som SD.

Föraningen om kaos i politiken i det normalt så välordnade Sverige verkar pigga upp utlandet.

Jag tror det beror på en hatkärlek mot Sverige i omvärlden.

Svansföring

Å ena sidan beundrar många att vi ofta ligger i framkant när det gäller sociala reformer. Samtidigt finns en irritation med vad man tycker är Sveriges höga svansföring internationellt. Att vi alltid ska försöka vara bäst i klassen.

Mitt i denna irritation finns det dock en person som de utländska medierna nämner med respekt. Kanske därför att han till deras förtjusning är en aning osvensk.

Få nämner Anders Borg utan att målande beskriva att han har håret i hästsvans. Han beskrivs som arkitekten bakom det faktum att Sverige klarat sig bättre än nästan något annat land genom den globala finanskrisen.

Utomlands är det Borg som är den svenska politikens stjärna.

I den mån de bryr sig överhuvudtaget. Faktum är att gårdagens val i Afghanistan får betydligt större täckning än svenska valet.

Publisert: