18-åring åtalad för attacken mot Federley

Åklagaren väckte idag åtal om grov misshandel mot den 18-årige man som den 15 september misshandlade riksdagsledamoten Fredrick Federly, (C) i Hammarby sjöstad.

Enligt åklagaren Tomas Lindstrand var det inget hatbrott som utlöste misshandeln.

– Den skedde av en ren slump, säger han.

18-åringen har erkänt misshandeln och har enligt förundersökningen inte gjort något försök att försköna händelsen som han ångrar djupt. Han tar på sig stölden av Federlys plånbok som han nappade åt sig i tumultet efter misshandeln. En uppgift som motsägs av vittnen.

Dagen före sin 18-årsdag drog den åtalade runt med några kompisar på Södermalm och drack fem-sex starkölsburkar. Han mådde inte bra, han hade bråkat med sin pappa och sin före detta flickvän.

Ville se legitimation

De tog färjan över till Hammarby sjöstad. 18-åringen bad utan framgång flera personer de mötte om en cigarett eftersom han ville "mecka en joint".

Frustrationen steg.

De mötte Federly och bad om en cigarett. Riksdagsledamoten ville se 18-åringens legitimation.

– Du är underårig, svarade Federly och nekade att ge en cigarett.

Då svartnade det för 18-åringens ögon.

Flera personer blev vittne till den brutala och råa misshandeln.

Svår hjärnskakning

Åklagaren anser att den är att bedöma som grov då 18-åringen sparkat Federly i ansiktet och på kroppen då han låg försvarslös på marken. Han har visat en särskild råhet och hänsynslöshet. Skadorna blev allvarliga med en skelettskada på näsbenet och med flera mjukdelsskador i ansiktet och huvudet. Federly drabbades av svår hjärnskakning, minnesförlust och orienteringsproblem.

Hur mår du idag?

– Jag har fortfarande ont på vänster sida av nacken, som en nackspärr, svarar Fredrick Federly. Näsan är lite sned. Det var den tredje misshandeln på tre år. Den första som går till åtal. Det känns ändå bra, att få ett avslut.

Det värsta efteråt var hjärnskakningen. Flera veckor efter misshandeln kände han sig som sjösjuk, som han ville spy då han rörde sig. Han klarade bara av att gå kortare sträckor.

– Jag hoppas att det här kan bli en vändpunkt för den åtalade, då har det här blivit en vändpunkt och då känns det okej på ett annat sätt.

Publisert: