Arkelsten om sina resor

"Jag ångrar det inte"

Sofia Arkelsten bemöter nu även uppgifterna om de nya resorna som Aftonbladet i dag avslöjade.

Hon beklagar om de kan uppfattas på ett felaktigt sätt men säger:

– Min bedömning var och är att det var relevant.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten berättar för TT att de resor som nämnts har hon gjort i sitt riksdagsuppdrag. Det handlar dels om en resa 2008 till Sydfrankrike som oljebolaget Shell bekostade.

Aftonbladet kunde i dag också avslöja att hon låtit sig bjudas på ytterligare två resor av intresseorganisationer. Dels till Tanzania i februari 2007 av RFSU och till Helsingfors i oktober 2008 av intresseorganisationen Forum för energi och tillväxt. Två resor som Riksenheten mot korruption nu kommer att titta närmre på tillsammans med bjudresan till Pau i Sydfrankrike.

"Var relevant"

I går sa Arkelsten till Aftonbladet att resan till Tanzania var en av de bästa hon gjort i sin politiska karriär. I dag, i en intervju med TT, säger hon att dessa tre resor är de enda resor hon varit på och står hon fast vid att de alla varit av nytta i hennes jobb.

– Min bedömning var och är att det var relevant.

Varför sökte du inte pengar från riksdagen för att bekosta de här resorna?

– Alltså min bedömning var att det inte var konstigt att arrangörerna tog kostnaderna. När det gällde det här energiseminariet var det inte konstigt att de tog kostnaden för att jag skulle kunna medverka och när det gäller RFSU så var jag medbjuden på ett program, en aktivitet som de ordnade, som de bjöd in till, säger hon till TT.

Ångrar du i dag att du inte själv bekostade exempelvis resa och övernattning?

– Nej, det ångrar jag inte. Men jag beklagar om det här kan uppfattas på ett felaktigt sätt.

"En balansgång"

Hon säger att hon har varit öppen med det hon har gjort och att hon har dokumenterat allt och haft det på sin blogg.

– Men jag beklagar att det finns utrymme för tolkning.

Hon säger också att det i hennes uppdrag som riksdagsledamot har varit tydligt att hålla breda kontakter med företag och organisationer.

– Det är en balansgång hela tiden. Vi förtroendevalda måste uppföra oss och bete oss så att vi behåller vår integritet. Jag tror inte heller att det värnar demokratin att sitta inlåst i riksdagshuset och enbart tala med andra politiker.

Har ni någon policy som riksdagsledamöter när det gäller sådana här saker?

– Som riksdagsledamot så fattar man de besluten själv och det tycker jag är bra. Det ska vara relevant för uppdraget. Sedan är inställningen att vi ska uppträda på ett sätt som gör att vi inte kan ifrågasättas.

Har du andra saker som du har gjort som du tror kan uppfattas på liknande vis?

– Nej. Vi tittar nu på om det är något som skulle kunna misstolkas. Det är fyra års ganska intensivt arbete som vi tittar på nu.

"Utmärkt jobb"

I dag under en presskonferens med statsminister Fredrik Reinfeldt gav han sitt stöd till Arkelsten.

– Vi har förtroende för Sofia Arkelsten, det är viktigt att säga. Hon har precis tillträtt som partisekreterare och jag känner stort förtroende för henne i den rollen. Jag tror att hon kommer att göra ett alldeles utmärkt jobb, säger Fredrik Reinfeldt.

Publisert: