Skärpt straff för bankomatmord

avErik Olsson

NYHETER

Hovrätten ändrar tingsrättens dom från sju till åtta år i fängelse

Hovrätten ändrar tingsrättens dom mot den 18-åring som knivmördade Per Nordkvist, 24, vid en bankomat i Göteborg.

Straffet höjs från sju till åtta år i fängelse.

Per Nordkvist, 24.

Det var den 13 februari i år som 18-åringen tillsammans med en 17-årig kompis mötte Per Nordkvist vid bankomaten i Länsmansgården. De hotade honom med en kökskniv och krävde honom på pengar.

Men när Per utan bråk lämnade över sin plånbok innehållande 23 kronor började de yngre männen ändå att helt oprovocerat misshandla honom.

Försökte fly

Per försökte då fly tillsammans med två kamrater men de yngre männen hann ifatt sitt offer och fick ner honom på marken. Medan 17-åringen fortsätter misshandeln med sparkar drog 18-åringen fram kniven och högg den upprepade gånger i Pers mage och rygg.

Motivet till dådet beskrevs av tingsrätten som högst godtyckligt.

”Snarast verkar det som om enda anledningen till överfallet var att NN inte gillar personer som han anser vara avvikande vad gäller utseende och klädsel”, skriver rätten i domen.

Kollapsade och kunde inte räddas

Per lyckades, trots de allvarliga skadorna efter attacken, ändå ta sig till hållplatsen på Temperaturgatan. Där klev han på en spårvagn – för att bara några minuter senare kollapsa.

Han fördes med ambulans till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Hovrätten anser att straffvärdet för mordet motsvarar 14 års fängelse men har med hänsyn till 18-åringens ålder bestämt straffet till 8 år.

Den 17-årige medskyldige fälldes i tingsrätten för grov misshandel och rån till sluten ungdomsvård i ett år sex månader. Hans dom tog inte upp av hovrätten.