Reinfeldt sågar valmanifestet

Två timmar efter att de rödgröna presenterat sitt valmanifest sågades det av Alliansen.

– Det går inte att regera Sverige baserat på de här 18 sidorna, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) kommenterade på eftermiddagen de rödgrönas valmanifest.

– Nu har vi fått ett dokument som inte kan beskrivas som manifest. Det saknar delar av politiken, inledde Reinfeldt pressträffen i Frejasalen i Riksdagen.

Statsministern efterlyste bland annat en politik om rättsväsendet.

Striden står om de som jobbar

Därefter kritiserades oppositionens skattehöjningar. Enligt statsministern handlar valet nu om Sveriges 4,4 miljoner löntagare.

– Valet handlar om jobben och striden står nu om de som jobbar. Det är samhällsbärarna som nu ska bära bördan, säger Fredrik Reinfeldt.

– Om vi ser på förslagen från Vårmotionen och de förslag vi ser här så är det 54 miljarder i skattehöjningar, säger Anders Borg.

Slår mot landsbygden

Finansministern kallade bensin och koldioxidskatten för ett hårt slag mot landsbygden. Han kritiserade även avskaffandet av Rut-avdraget.

– Vilket innebär att det är 7000 jobb som försvinner, säger Borg.

Reinfeldt avslutade pressträffen med att ge sin syn på vad som skulle kunna hända om Sverige byter inriktning på jobbpolitiken.

– Det leder till att allt fler söker sig till ersättningsförsörjning utanför arbetsmarknaden. Den som inte tror att vi snabbt kan komma dit igen följer inte vad som händer på arbetsmarknaden. Så fort man byter strategi växer utförskapet igen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN