REKORDRASET
Uppdaterad 2018-09-07 | Publicerad 2010-08-31
Stödet har aldrig varit så lågt – partiet sågas internt
Stödet för Socialdemokraterna är lägre än någonsin.
I dag vaknar Mona Sahlin upp till chocksiffran 27,3 procent i Aftonbladet/United minds.
– Vi har en jätteuppgift framför oss, säger hon.
I dag presenterar de rödgröna sin valplattform. Det är en ödesdag för Mona Sahlin som slåss för sin politiska överlevnad.
Skulle det vara val i dag vinner alliansen över de rödgröna med nästan fyra procentenheter, visar senaste mätningen från Aftonbladet/United minds.
Socialdemokraterna får bara stöd av 27,3 procent.
SCB, som mätt partisympatier sedan 1972, har aldrig sett en så låg siffra för S.
Och jämför man med tidigare riksdagsval finns bara ett resultat som kommer i närheten – när partiet fick 28,5 procent 1911.
– Det är tre veckor kvar, vi har en jätteuppgift framför oss som jag tror är fullt möjlig. Det skiljer ungefär två procent som vi behöver få för att kunna vinna regeringsmakten, säger Mona Sahlin.
Enligt Carl Melin, opinionschef på United minds, tappar S till MP, alliansen och soffan.
– Det är tydligt att Socialdemokraterna har mycket stora problem och fortsätter att förlora väljare, säger han.
Hårda omdömen
Aftonbladet har ringt runt till ett antal tunga
S-profiler, varav flera tidigare ministrar, för att höra hur de ser på partiets kräftgång. Omdömet är hårt. Flera säger att Mona Sahlin begick ett stort misstag när hon bildade koalition före valet.
– Socialdemokratin tillför inget nytt. Vad vill vi? Vad är fel i samhället? Mona har försökt, både i Almedalen och i sommartalet, men lyckas inte, säger en socialdemokrat som vill vara anonym.
– Det saknas en starkare markering av vad vi står för, till exempel en tung jämställdhetspolitik. Om vi inte lyckas med det när vi har en kvinnlig partiledare, när ska vi då lyckas?
’Känner inte igen oss’
I förra veckan slog förre statsministern Göran Persson fast att de rödgröna behöver jobba hårdare för att vinna. I går gick hans gode vän, den tidigare näringsministern Björn Rosengren, till ännu fränare attack och sa att samarbetet försvagar S.
Nu får han medhåll av Kjell-Olof Feldt som anser att samarbetet signalerar att Socialdemokraterna inte längre har ambitionen att vara Sveriges största parti.
– Vi socialdemokrater känner inte igen vårt parti. För många av oss är det smärtsamt att en röst på S nu också är en röst på V och MP, säger han.
Jan O Karlsson, tidigare migrationsminister, är mer försiktig:
– Vi borde kanske ha hållit fast bara vid ett samarbete med MP. Våra partier representerar två dimensioner av politiken, vilket gör ett samarbete positivt.
Men inte bara samarbetet med V får kritik. Även innehållet i politiken sågas.
– Gubbarna i Byggnads gillar inte det här hbt-snacket. Många är rätt konservativa och känner inte igen sig, säger en S-profil.
Gäspar åt kritiken
När Mona Sahlin får höra om kritiken sätter hon handen för munnen och gäspar stort.
– Jätteintressant. Det är verkligen en ”stor nyhet” att de tycker det. Det har de väl tyckt i flera år, säger hon.
– Enda förutsättningen för att byta regering är att vi är tre partier som hjälps åt. Så har det varit de här åren vi samarbetat och det gäller nu med och det önskar jag att också sådana som Björn Rosengren och Kjell-Olof Feldt ser. Gör de inte det så är det deras problem.
Tror på samarbetet
Erik Åsbrink, tidigare finansminister och sambo med Ylva Johansson, en av Mona Sahlins närmaste medarbetare, beklagar att S inte lyckats få upp sina frågor på dagordningen.
– A-kassan var en stor fråga i början av mandatperioden, men den har sjunkit undan helt. Det är beklagligt.
Men inte alla dömer ut Sahlins vägval. Bosse Ringholm, tidigare finansminister, är en av dem som tycker att samarbetet är nödvändigt:
– Det skapar ett realistiskt alternativ till den nuvarande regeringen.