”Mer regn är det värsta som kan hända”

NYHETER

Då varnar SMHI för mer regn över Norrland

Foto: Vårfloden stiger i Vindelälven och Vindelåforsen slår upp mot brons vägbana i Ammarnäs.

Snösmältningen ställer till stora problem i Norrland.

Vägar stängs av och vedbodar sveps bort av vattenmassorna.

– Denna översvämning är väldigt stor, men det var nog ännu värre -95, säger Per-Mats Öhberg, krisledare vid Trafikverket i Luleå.

I mitten av förra veckan satte snösmältningen ordentlig fart i norra Sverige, samtidigt som regnet vräkte ner. Detta i kombination med denna veckas värme innebär mängder av svåra översvämningar. Värst är situationen i Vilhelmina och Storumans kommuner samt väster om dessa områden.

Vägar avstängda

– Det är jättemånga småbyar som drabbas nu av allt vatten. För tillfället har vi 19 vägar avstängda i norra Västerbotten. Även någon vedbod har sköljts bort, men ingen person ska ha kommit till skada som tur är i något av alla skred, säger Per-Mats Öhberg, krisledare vid Trafikverket i Luleå till Aftonbladet.

Tågtrafiken på Malmbanan, järnvägen mellan Kiruna och Narvik, öppnades under onsdagen för trafik. Banan har varit stängd i mer än ett dygn sedan banvallen underminerats av vatten i samband med höga vattenflöden och översvämningar.

Regn=ännu värre

Under natten mot onsdagen har Trafikverket släppt på trafik igen på tio av de vägar som varit avstängda för trafik.

–  Läget håller på att stabilisera sig. Vårfloden är fortfarande mycket kraftig, men det verkar som vattenföringen inte ökar längre, säger Per-Mats Öhberg.

Den senaste natten var betydligt svalare i fjällvärlden än de föregående nätterna. En lägre temperatur är gynnsamt.

– Men SMHI har varnat för mer regn i form av åskskurar som lokalt kan ge stora nederbördsmängder. Det är inte alls bra i Storuman- och Vilhelminaområdet där situationen redan är kritisk, säger Per-Mats Öhberg och tillägger:

– Det värsta som kan hända nu är att det blir ännu mer regn. Då kan det bli så att E45:an måste stängas av, säger Per-Mats Öhberg.

Av de större vägarna är situationen mest allvarligt på E 45 mellan Storuman och Vilhelmina.

– Största problemet är vid Skarvsjöby. Vägen är hårt ansatt av vattnet. Vägen är fortfarande öppen, men läget kan förvärras under dagen.

Lappland översvämmas

I flera dagar har personal från räddningstjänst och de som bor i fjällbyn Ammarnäs kämpat mot vattenmassorna.

– Vi har försökt skydda flera fastigheter genom att bygga upp vallar med sand och mobila skyddsvallar, men vatten har trots detta trängt ner i källarna i flera fastigheter. Nu går pumpar för fullt för att pumpa bort vattnet från fem fastigheter i centrala Ammarnäs, säger Jan Fransson räddningschef i Sorsele kommun.

Ammarnäs ligger vackert i skuggan av fjällen – men låglänt – vid flera vattendrag och för tredje gången på 15 år är samhället drabbat av översvämningar.

– Det är inte lika allvarligt som det var 1995 och 2005. Just nu är vi mest oroade för att vattenmassorna ska skära av vägen. Då blir Ammarnäs helt isolerat, säger Jan Fransson.

När vattenmassorna trycker på som mest är det dramatiskt. Under natten mot tisdagen steg vattnet i Tjulån med en decimeter i timmen.

– Det har lugnat ned sig nu och stabiliserats. Men om det kommer mer regn kan det bli bekymmersamt. Det finns också risk för att isproppar skapar uppdämningar och när isproppen ger ökar flödet dramatiskt igen, säger Jan Fransson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder