Fixade intyg – i kopiatorn

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Piloten Thomas Salme: Jag utsatte aldrig någon för fara

Jobbade som pilot i 13 år Thomas Salme förfalskade sitt flygcertifikat och tog jobb som pilot. Det tog 13 år innan någon kom på honom. ”Jag skäms för att jag ljög”, säger svensken nu.
Foto: Foto: Sky News
Jobbade som pilot i 13 år Thomas Salme förfalskade sitt flygcertifikat och tog jobb som pilot. Det tog 13 år innan någon kom på honom. ”Jag skäms för att jag ljög”, säger svensken nu.

LONDON. Svensken Thomas Salme, 41, förfalskade sitt flygcertifikat.

I tretton år flög han passagerare över Europa innan han avslöjades.

– Jag skäms för att jag ljög, men jag utsatte aldrig någon för fara, säger han.

I mars greps Thomas

Salme på Shiphol-flygplatsen utanför Amsterdam. Då satt han redan i cockpiten på ett Boeing 737 och skulle flyga 101 passagerare till Ankara i Turkiet. Nu har svensken dömts till 2 000 euro, motsvarande 19 900 kronor, i böter, uppger Sky News.

10 000 flygtimmar

– Jag har två barn, mitt namn är ute över hela världen och jag måste hitta ett nytt jobb. Mitt straff är hårdare än 2 000 euro, säger han i en intervju med tv-kanalen.

Salme uppges ha haft ett flygcertifikat som gått ut, men det har aldrig gällt för passagerarflyg. Det hindrade inte piloten från att tillskansa sig 10 000 flygtimmar i luften under 13 år på olika flygbolag. Bland annat för skandinaviska flygbolaget Air One och, när han greps, för turkiska Corendon.

För den tyska tidsskriften Focus berättar Thomas Salme att en vän som arbetade för SAS lät honom öva i flygbolagets flygsimulator på nätterna.

”Alla ser olika ut”

Då arbetade han själv för SAS som flygtekniker. Det falska certifikatet ordnade han i en kopiator.

– Dokumenten ser väldigt olika ut i Europa. Ett italienskt flygbolag har ingen aning om hur ett svenskt flygcertifikat ser ut, säger han.

Ska skriva en bok

I domen har den holländska rätten noterat att Salme under 13 år aldrig orsakat någon olycka, skriver Daily Mail.

Nu planerar svensken att skriva en bok om sina år som falsk pilot.

Publicerad: