(S)aknar politik

avAnette Holmqvist, Joachim Kerpner, Eva Buskas

NYHETER

Här är Socialdemokraternas största problem – och nu kan Sahlin hänga löst

Inga visioner, ingen politik och inget budskap.

Den interna kritiken inom socialdemokratin är förödande.

Och nu ifrågasätts Mona Sahlin och partiledningen.

– På kongressen måste vi värdera om vi har rätt företrädare på alla poster, säger Mats Johansson, ordförande i Blekinge-distriktet.

I går satte Mona Sahlin definitivt punkt för det rödgröna samarbetet. Nu ska Socialdemokraterna ägna sig åt sin egen extreme make over.

Och behoven är stora, visar Aftonbladets kartläggning. En rundringning till Socialdemokraternas 26 partidistrikt ger bilden av ett parti i kris. Av de 17 som svarar menar mer än hälften, nio stycken, att Socialdemokraternas största problem är att man inte har någon egen politik för framtiden.

”Brukar inte förlora”

– Vi saknar visionstänket: Vad vill Socialdemokraterna om 20 år? Det vet ingen, säger en distriktsordförande.

– Slaget om vilket samhälle vi ska bygga är en gren vi inte brukar förlora, säger en annan.

I två partidistrikt pekar företrädarna ut samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet som det största sänket i valet:

– På större orter väckte samarbetet med Vänsterpartiet irritation och i mindre orter i glesbygden var det Miljöpartiet som gjorde det. Många undrade vad det blev kvar av Socialdemokraterna i samarbetet, säger Håkan Juholt, distriktsordförande i Kalmar.

En vice distriktsordförande talar om att både ”kommunisterna” och ”miljönissarna” väckt ilska.

Övriga som svarat på Aftonbladets enkät vill inte rangordna problemen eller vill avvakta den centrala kriskommissionens rapport.

Kommissionen får kritik

Kriskommissionen tillsattes av partiledningen kort efter valet med uppdrag att analysera vad som gick snett i valet. Men ännu viktigare: hur Socialdemokraterna ska se ut i framtiden. Kommissionen hann knappt komma på plats innan den började kritiseras. I en debattartikel i Aftonbladet nyligen gick en grupp S-bloggare ut och deklarerade att de startar en egen kriskommission eftersom de inte tror att den nuvarande klarar uppdraget.

Såväl partiledningen som kriskommissionen har dessutom fått intern kritik för att för lite har hänt sedan valnattens katastrofresultat. Om kritiken fortsätter kan det påverka besluten vid den kommande extrakongressen.

”Vi måste förändras”

Mona Sahlin håller med om att partiets budskap måste vässas.

– Vi socialdemokrater har ett stort behov av att utveckla en egen politik. Vi måste vara självkritiska, analysera och förändra politiken så att vi kan bli ett starkt parti igen, säger hon.

Men hittills har det inte hänt särskilt mycket?

– På fem veckor har vi tillsatt detta enormt stora krisarbete. Den riktigt stora krisen är att det arbetande svenska folket ratar arbetarpartiet Socialdemokraterna. Nu pågår den mycket viktiga eftervalsdebatt och krisdebatt som vi behöver.