Nästan korrekt, Bodström

avJoachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Lögndetektorn: Sant att ministrar fick sänkt skatt

Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
Thomas Bodström i Tantolunden.

De borgerliga ministrarna har fått över 100 000 kronor i skattesänkningar under mandatperioden.

Det hävdar Socialdemokraternas vallokomotiv Thomas Bodström.

Nästan korrekt, visar Aftonbladets lögndetektor.

Vad lögndetektorn granskar: När Thomas Bodström (S) höll tal i Tantolunden i lördags inför Mona Sahlins framträdande påstod han att "de som sitter i regeringen har fått över 100 000 i skattesänkningar under den här mandatperioden".

Sanningen är: Samtliga ministrar i regeringen har så höga löner att de får största möjliga jobbskatteavdrag, 1 754 kronor i månaden. Dessutom betalar de 1 098 kronor mindre i statlig skatt jämfört med 2006. Och deras värnskatt har minskat med 304 kronor. Den totala månadsminskningen av dessa tre förändringar är 3 156 kronor.

Effekten av de här skatteminskningarna har successivt ökat sedan 2007. Fram till och med 31 juli 2010 hade varje ministers skatt minskat med totalt 91 485 kronor. När mandatperioden tar slut i början av oktober har varje minister hunnit få sänkt skatt med 97 797 kronor.

Dessutom tillkommer vad ministrarna sparat på att de avskaffade fastighetsskatten 2008 och i stället införde en kommunal fastighetsavgift. De flesta ministrar har fastigheter som är så högt taxerade att de därmed hinner få sänkt skatt med över 100 000 kronor under mandatperioden.

Sju ministrar har inga fastigheter eller lågt värderade fastigheter och kommer därmed att ha fått sin skatt sänkt med mindre än 100 000 kronor under mandatperioden: Birgitta Ohlsson, Nyamko Sabuni, Beatrice Ask, Tobias Billström, Andreas Carlgren, Tobias Krantz och Maud Olofsson.

Den åttonde ministern utan fastighet, Carl Bildt, är däremot den som tjänat allra mest på regeringens skattesänkningar. Han har sparat 100 000-tals kronor sedan förmögenhetsskatten slopades 2007. Exakt hur mycket han har sparat går inte att ta reda på, eftersom Skatteverket inte längre redovisar enskilda personers förmögenhet.

Slutsats: Thomas Bodströms påstående är sant för två tredjedelar av regeringen. För den resterande tredjedelen av regeringen är det nästan sant.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010