Torterade ihjäl hustrun – döms till livstids fängelse

avLinda Hjertén

NYHETER

I dag dömdes mannen för mord och grov våldtäkt

Foto: POLISEN
förblödde i sitt hem Mannen säger att han och hustrun hade sexlekar på kvällen och när han vaknade blödde hon kraftigt. ”Jag minns inte vad som ledde fram till det våldsamma blodflödet”, säger han.

Den 56-årige mannen ringde ambulansen och berättade att hans rullstolsburna och MS-sjuka hustru inte längre andades.

När de fann henne hade hon förblött och snart kom det fram att hon skadats genom tortyrliknande och sadistiskt våld.

I dag dömdes hennes make för mord och grov våldtäkt till fängelse på livstid av Varbergs tingsrätt.

Foto: Foto: POLISEN
stacks med kanyl Den rullstolsburna och svårt sjuka kvinnan hade ett 40-tal sticksår på kroppen från en kanyl polisen hittade i lägenheten.

Den 24 juli i år ringde den 56-årige mannen polisen från ett litet samhälle utanför Varberg, och sa att hans ett år yngre hustru inte längre andades.

Polisen fattade snart misstankar mot den tidigare aldrig dömde maken, eftersom han själv var täckt av blod när de kom till platsen. Några dagar senare häktades han.

Stack med kanyl

Mannen har erkänt vållande till annans död och våldtäkt. Han medger att han genom sexuellt våld förorsakade sin rullstolsburna och sjuka hustrus död, men förnekar mord.

Han stack bland annat kvinnan flera gånger med en kanyl – ett 40-tal sticksår hittades på hennes kropp. Hon fick bland annat stick i halsen och en lunga punkterades.

56-åringen använde även andra redskap som kraftigt skadade hennes underkropp.

Varberg tingsrätt skriver i sin dom att mannen visat "särskild hänsynslöshet och råhet och varit helt likgiltig för konsekvenserna av sitt handlande."

De menar även att han inte såg till att hustrun fick hjälp trots att han insåg att hennes tillstånd var livshotande. Övergreppet pågick även under lång tid och innehöll förnedrande och sadistiska handlingar.

"Täckt av blod"

Mannen själv har sagt att att han inte riktigt minns vad som hände eftersom han druckit. Han säger att de hade sexlekar på kvällen och sedan somnade han. När han vaknade blödde hustrun kraftigt.

– Mattan var täckt av blod. Jag klappade henne på kinden, hon var blek, säger mannen i förhör.

Mannen och kvinnan var ett par under 15 år och gifte sig med varandra år 2007. För parets vänner ska det som hänt ha kommit som en chock. Kvinnan, som var totalförlamad, rullstolsburen och sjuk, fick mycket hjälp av sin man som verkade mån om henne.

– Hans vänner och bekanta beskriver det som en gåta. De säger att han är en lugn och sansad person som alltid skött om sin hustru, har mannens advokat Rolf Åsberg tidigare sagt till Aftonbladet.