Nyheter

"Rödskjortornas område ska intas"

Av: 

Mikael Stengård

Erik Wiman

NYHETER

Thailändska premiärministern höll tv-tal om den politiska krisen

Thailands regering gör sig redo för att inta det område som ockuperats av rödskjortorna. ”Lösningen är nära, men den kommer inte att göra alla nöjda”, sa premiärministern i sitt tal under natten till söndagen.
Thailands regering gör sig redo för att inta det område som ockuperats av rödskjortorna. ”Lösningen är nära, men den kommer inte att göra alla nöjda”, sa premiärministern i sitt tal under natten till söndagen.

BANGKOK/STOCKHOLM. Thailändska myndigheter kommer att återta kontrollen över det område i centrala Bangkok som ockuperats av rödskjortorna.

Det sa premiärminister Abhisit Vejjajiva i ett tv-sänt tal i natt.

– Lösningen är nära, men den kommer inte att göra alla nöjda, sa premiärministern.

Hela Thailand väntade spänt på premiärminister Abhisit Vejjajivas och militärchefen Anupong Paojindas förinspelade tal som sändes klockan fyra i natt, svensk tid.

Regeringens besked om hur den politiska krisen ska lösas har aviserats flera gånger de senaste veckorna, för att därefter skjutas upp utan att något skäl angivits.

Men någon konkret lösning kom inte i natt heller. Beskedet var att myndigheterna ska återta kontrollen över affärsdistriktet Ratchaprasong i centrala Bangkok som har ockuperats av de regeringsfientliga rödskjortorna.

Fruktar våld

Många fruktar nu att militären och säkerhetsstyrkorna med våld kommer att få i uppgift att ta kontrollen över området. Men hur, när och på vilket sätt affärsdistriktet ska återintas uppgav inte premiärministern i talet.

– Regeringen, och inte bara militären, förbereder sig för vad som kommer att bli nästa steg, sa Abhisit Vejjajiva.

Militärchefen Anupong Paojinda uteslöt dock inte att militären kan bli tvungen att använda våld för lugna situationen i den thailändska huvudstaden.

– Krisen har fått en våldsam utveckling, och militären måste rätta till det. Om det finnns något vi kan göra för att få tillbaka lugnet, kommer vi att göra det.

Sändningen bröts

Utanför rödskjortornas ockuperade område hade hundratals tungt beväpnade soldater samlats på söndagen.

– Det är en extrem spänning i luften. Många här väntar nu på det avgörande slaget, säger Aftonbladets reporter Erik Wiman, som är på platsen.

Demonstranterna har byggt upp flera meter höga barriärer av däck och bamburör. För att forcera barriärerna kommer det att krävas kraftiga militärfordon.

– Våra egna underrättelsetjänster pekar på att attacken kommer inom 48 timmar, sa oppositionsledaren Kokawe Pikulthong till Aftonbladet i går kväll.

Avvisade krav på nyval

I går avvisade premiärministern rödskjortornas krav på att upplösa parlamentet inom 30 dagar och utlysa nyval.

Konflikten mellan rödskjortorna och regeringen har skördat minst 26 människoliv och skadat upp mot 1 000 personer de senaste månaderna. Rödskjortornas ockupation av området Ratchaprasong har fått stora hotell och shoppingcentrum att stänga.

Senast i torsdags dödades minst en person och ett 80-tal skadades när granater slängdes in i folkmassa i centrala delen av Bangkok.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter