Irland stänger luftrum

NYHETER

Irland beslöt på måndagskvällen att återigen stänga sitt luftrum med anledning av aska från vulkanen Eyjafjallajökull på Island.

Den irländska luftfartsmyndigheten IAA:s beslut innebär att all flygtrafik till och från Irland stoppas på tisdagsmorgonen, från klockan 08 till klockan 14 svensk tid.

IAA hade under kvällen aviserat att ett förbud kunde väntas eftersom ett askmoln från vulkanutbrottet var på väg söderut.

Trafik till och från de internationella flygplatserna i Dublin och Shannon berörs av stängningen, men också vissa regionala flygplatser.

Inte aktuellt med flygstopp i Sverige

Däremot påverkas inte överflygningar till och från Storbritannien och övriga Europa, inte heller flygplatser i södra Storbritannien, som Londons Heathrow. Flygtrafiken på kontinenten väntas fungera som vanligt under tisdagen, med undantag för avgångarna till och från Irland. Svenska Luftfartsmyndigheten uppgav att det inte är aktuellt några flygstopp i Sverige inom det närmaste dygnet.

IAA fattade sitt beslut utifrån en bedömning av askmolnet som gjorts av institutet VAAC i London, som är en av nio centraler i världen där man samlar information om vulkanaska. Askan kan skada flygplansmotorer, vilket är anledningen till det sex dagar långa stopp för merparten av trafikflyget som blev följden av det vulkanutbrott som tog fart på Island för tre veckor sedan.

IAA har nu särskilt informerat flygbolag baserade i Irland, och passagerare har råtts att kontakta sina flygbolag.

Även den brittiska luftfartsmyndigheten CAA förvarnade om mindre störningar i flygtrafiken till följd av ett nytt askmoln, men det väntades bara beröra luftrummet över delar av Skottland. Under måndagskvällen stoppades flygtrafik över Yttre Hebriderna och förbudet väntades råda under tisdagen.

TT