Tusentals svenskar fast i London

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fortsatt stora tågproblem i Skåne

1 av 2

LONDON/STOCKHOLM. Swebus sätter in ytterligare 140 extrabussar på onsdagen och torsdagen för att kunna frakta julresenärer, och inger visst hopp för de som är ute i sista stund

Samtidigt sitter tusentals svenskar fast i London i väntan på att få flyga hem.

– SAS gör ingenting. Vi får inga besked och har själva varit tvungna att boka hotell, säger Sanaz Ali, 21.

På flygplatsen Heathrow är det just nu stora problem, och till terminal 3 kommer man inte ens in för tillfället. Det är därifrån SAS gör sina flygningar.

Terminalen är helt full av människor och man släpps inte ens in om man inte har giltig biljett och ska flyga inom tre timmar.

Marknadsföraren Sanaz Ali, 21, skulle egentligen ha flugit hem i söndags men har ännu inte kommit iväg.

– SAS gör ingenting. Vi får inga besked och har själva varit tvungna att boka hotell, säger hon till Aftonbladet på plats vid terminalen.

Hennes pojkvän har kunnat boka en ny biljett åt henne för 4 000 kronor, men den vet hon inte om hon får tillbaka några pengar för.

Tusentals fast i London

SAS själva har insett att det finns stora problem just i London.

– Där är det absolut värst. Från Frankfurt och Paris flyter det på och vi får ut passagerare. I London har vi nu 5-6 000 SAS-kunder, men alla ska inte till Sverige. Ungefär 2 000 ska till Landvetter eller Arlanda, säger SAS informationschef Elisabeth Manzi.

Resten ska till destinationer i Danmark och Norge. Problemen i London beror på att Heathrow varit stängd under längre tid än storflygplatserna på kontinenten.

– Där var ju stängt under lördagen och hela söndagen, säger Elisabeth Manzi.

En av de strandsatta resenärerna är Toini Eidefors, 45 år och från Stockholm.

– Jag har ingen aning om vad jag ska göra. Jag är helt förvirrad och vill bara hem till Sverige. Jag är desperat och det kanske blir så att jag blir tvungen att ta en buss härifrån till Köpenhamn i morgon – men det får jag ju betala själv, säger Toini Eidefors.

Inställt flyg

Hon skulle ha rest hem med British Airways från London på måndagen, men flygningen blev inställd. Eidefors bokades om till tisdagen, men flygningen blev inställd. När TT talar med henne sitter hon på Svenska kyrkan i London och försöker föra över pengar mellan olika bankkonton.

Hon säger sig inte ha fått någon hjälp av flygbolaget över huvudtaget.

– Nej, ingenting – det får vi sköta själva, säger de.

Eidefors ifrågasätter också den brittiska bedömningen av vad som är dåligt väder:

– Enligt engelsmännen är det dåligt väder. Men det har ju varit plusgrader här i dag. Troligtvis har de inte utrustning för att se till att deras landningsbanor kan användas.

Tågstrul i Skåne

Tågeländet i Skåne fortsätter åtminstone fram till julafton.

För att inte råka ut för oväntade störningar på grund av snö och is i växlar och på spår har Trafikverket beslutat att fortsätta med utglesad trafik i dag och fram till på torsdag.

Normalt trafikeras sträckan Malmö–Lund och omvänt med 350 tåg dagligen. Men under resten av veckan kommer antalet avgångar att reduceras till 250 per dag.

I Göteborgsområdet är det på tisdagsmorgonen problem med halt väglag, uppger Trafikverket. På grund av fel på växlar i Floda ställs tre så kallade Flodapendlar in tisdag morgon. Det är tågen med avgångstid Floda 7.01, 7.31 och 8.36 som berörs. Resande hänvisas till andra ordinarie tåg och bussar.

Extrabussar

Bussbolaget Swebus har beslutat att under de närmsta dagarna sätta in 140 extrabussar för att frakta resenärer som är ute i sista stund.

– Detta är extraplatser, vi ser att många vill avvakta innan de bestämmer hur de ska åka, säger Swebus presschef Ingvar Ryggesjö.

Han uppmanar alla resenärer att vara ute i god tid och kolla väderprognoserna innan de ger sig ut på sina resor – oavsett om de valt att åka buss, tåg, bil eller flyg.

– Ta med vatten och varma kläder – det är ju inte plusgrader direkt, säger Ryggesjö.

Publicerad: