Risk för takskador när temperaturen stiger

Fler drabbas vid mildare väder.

Visst är det härligt med snö.

Men för husägare kan det bli en dyr historia när temperaturen stiger.

– I värsta fall kan taket rasa in av det ökade snötrycket, säger Gert Eriksson, besiktningsman på försäkringsbolaget If.

Knarrar och smäller det från ditt hus? Då kan det vara hög tid att reagerar. Förra vintern rasade nämligen flera tak runt om i landet in.

Och efter de senaste dagarnas intensiva snöande riskerar nu många att drabbas av problem med sina tak.

– Nu i helgen spås temperaturen stiga och då är det är extra viktigt att vara uppmärksam, säger Gert Eriksson.

Enligt honom blir snön allt tyngre ju varmare det blir. Snötrycket ökar i och med det ökar också risken för att drabbas av takskador.

Klara 0,4 meter blötsnö

Enligt If kan du räkna med att ett vanligt villatak klarar minst 150 kilo snö per kvadratmeter. Det motsvarar en halv meter vanlig snö. Men bara 0,4 meter blötsnö.

– Vi rekommenderar alla att se över sina hus kontinuerligt. De som inte är vana vill gärna skotta helt rent. Men om man börjar hacka bort det sista snöresterna riskerar man att skada taket. Det bästa är att skotta innan snön blir för tung och då ta bort all snö utom ett lager på 10-15 centimeter, säger Gert Eriksson.

Många vattenläckor

Enligt honom är det samtidigt ovanligt att tak faktiskt rasar in. Däremot drabbas många av vattenläckage på grund av snötrycket.

– Det börjar droppa inne i huset och bara det är väldigt jobbigt. Taket måste brytas upp och lagas och fastigheten måste torkas ur, säger Gert Eriksson.

"Yngre husägare har ingen aning"

Han tror att det var vanligare förr att man skottade på taket.

– Vi har haft milda vintrar längre, så jag tror att många har glömt bort att man måste upp och skotta. Och många yngre husägare har ingen aning. De är inte vana vid den här typen av väder, säger han.

Annika Jeppsson

Publisert:

Ämnen i artikeln