SD gick miste om rollen som vågmästare

Alliansen fick egen majoritet

I dag ställdes SD:s riksdagsledamöter inför sitt första prov: Valet av talman.

Av en tillfällighet gick partiet miste om sin vågmästarroll. Men SD gick som väntat på Alliansens linje.

– Det är vår princip att största blocket bör få talmansposten, sade Jimmie Åkesson efteråt.

Sverigedemokraternas 20 ledamöter smälte väl in bland de övriga mörka kostymryggarna i riksdagens plenisal på måndagen.

Men de färska ledamöterna bjöds inte på någon mjukstart. När riksdagens talman skulle utses kastades de omedelbart in i sin roll som potentiella vågmästare.

Stöttade de borgerliga

Talmannen är Sveriges högsta ämbete efter kungen och knäckfrågan var om talmannen bör tillhöra det största partiet, Socialdemokraterna, eller det största partiet inom det styrande blocket, Moderaterna.

De rödgröna nominerade därför Kent Härstedt medan alliansen föreslog sin kandidat Per Westerberg.

Socialdemokraternas Sven Erik Österberg begärde votering och ledamöterna ställde upp sig på led för att överlämna sina kuvert. Till smattret från pressfotografernas kameror lämnade SD:s Jimmie Åkessor över sin valsedel.

Mot slutet av räkningen stod det klart att SD valt att stötta de borgerligas kandidat.

Gick miste om vågmästarrollen

I praktiken gick dock SD miste om sin vågmästarroll. Eftersom Thomas Bodström inte var på plats och en vänsterpartist missade omröstningen hade Alliansen egen majoritet utan Sverigedemokraternas stöd.

Jimmie Åkesson menade dock efter omröstningen att det inte handlade om någon medveten taktik för att minska SD:s inflytande

– Nej. Det var rena tillfälligheter. De kan ju inte skicka någon på muggen inför varje omröstning. Då blir det ju rent pajaseri.

Nominerade egen kandidat

SD:s stöd för det borgerliga blockets kandiat var väntat eftersom inget annat parti velat göra upp med SD om posten. Partiet därför sagt att det största blocket borde få utse talman.

– Sen borde det näst största blocket få vice talmansposten och det tredje största blocket, det är vi, få andre vice talmansposten, sade Åkesson.

SD fick dock inget stöd för sin kandidat Mikael Jansson. Posten gick i stället till Miljöpartiets Ulf Holm. Posten som vice talman gick till Socialdemokraternas Susanne Eberstein.

Richard Jomshof (SD) var en av de nya ledamöterna från Sverigedemokraterna som i dag röstade för första gången.

Varför valde ni att lägga era röster på Westerberg?

– Jag tycker att det är rimligt att största blocket får talmanposten. Hade det blivit omval av vice talman så hade vi röstat på Socialdemokraterna. Vi som tredje block borde ha fått andre talmanposten. Det hade varit en rimlig kompromiss, säger Jomshof.

Hur tycker du att ni blev mottagna av de andra partierna?

– Det har varit lite blandat. Det är nog lika många reaktioner som ledamöter, säger han.

Så har partierna gjort sig beroende av SD

Aftonbladets bloggarAftonbladets bloggar
Publisert: