”Förlåt, kungen”

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SD tvingade till krismöte efter biskopens predikan

1 av 2 | Foto: Urban Andersson
ILSKNA OCH KRÄNKTA Medlemmarna i Sverigedemokraternas innersta krets gick bland annat igenom vad som hade sagts i kyrkan och stämde av nyheterna på de stora sajterna.

Här håller Sverigedemokraterna krismöte.

Första dagen i riksdagen slutade i tumult och bråk.

– Jag ber gärna kungen om ursäkt, säger Jimmie Åkesson.

När Jimmie Åkesson klev in på Sverigedemokraternas riksdagskansli på Mynttorget vid fyratiden i går eftermiddag var han fortfarande skakad av biskopens predikan, som fått honom att lämna Storkyrkan i vrede tre timmar tidigare.

På kansliet väntade partisekreterare Björn Söder, flickvännen Louise Erixon (SD) och flera andra medlemmar i partiets innersta krets i ett konferensrum. De var ilskna och kränkta. Och uppjagade av den hätska kritik som nu riktades mot partiet.

Gick igenom talet

Under Björn Söders ledning gick partimedlemmarna igenom vad som sagts i kyrkan och under demonstrationerna kvällen före. Samtidigt som de stämde av utvecklingen på de stora nyhetssajterna. Allt för att skapa sig en exakt bild av läget.

– De som inte tycker om oss, hävdar att vi har begått ett etikettsbrott, sa Jimmie Åkesson, när Aftonbladet träffade honom på hans nya tjänsterum direkt efter mötet.

Han erkände att han hade räknat med att Fredrik Reinfeldt – och kanske till och med kungen – skulle rikta kritik mot partiet under dagen. Men inte biskop Eva Brunne.

Jimmie Åkesson och Louise Erixon satt långt fram i Storkyrkan, tillsammans de andra partiledarna. När biskopen kom in på manifestationerna mot rasism fick de nog.

– Hon hyllade demonstrationer där det förekommer vänsterextrema grupper som riktar våld och hot mot oss. Och där folk ropat att jag ska utvisas. Jag kände att jag började må dåligt fysiskt.

Han och flickvännen tittade på varandra och skakade på huvudet.

– Sedan reste vi oss nästan unisont. På vägen ut mötte vi partikamrater som var på väg från balkongen.

Är det rimligt att lämna kyrkan för att man inte gillar det som sägs?

– Det första etikettsbrottet sker i predikstolen. Man bjuder inte in en gäst för att sedan kränka gästen.

”Det var partipolitik”

Borde ni inte kunna tåla kritik?

– Det här var partipolitiskt. Predikan går inte att tolka på annat sätt än att den var riktad mot oss och våra 20 riksdagsledamöter som kommit.

Ni anklagas för att ha betett er dåligt.

– Det var säkert ett etikettsbrott. Om någon tog illa vid sig vill jag be om ursäkt. Jag ber gärna kungen om ursäkt också, det var naturligtvis inte riktat mot honom och hans familj.

Jimmie Åkesson lyfter fram att han och de andra ledamöterna går under Säposkydd. Och att partiets medlemmar har utsatts för våld och hot i valrörelsen.

– Man reagerar ju väldigt känslomässigt när någon ger uttryck för förakt för den situation som vi befinner oss i. Biskopens predikan var oförskämd och respektlös. Fruktansvärd.

”Det skadar mig”

Får det några konsekvenser?

– Det vet jag inte.

Skadar det er?

– Nej. Men det skadar mig och dem från mitt parti när vi kränks.

Ångrar du dig?

– Nej, jag kan inte se hur jag skulle ha kunnat göra på något annat sätt.

Er första dag i politikens finrum slutar i bråk och tumult. Hur tänker du runt det?

– Det är inte lika roligt längre. Inte som det var i förmiddags.

Publicerad: