Allt liv dött i ungersk flod

avOlof Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Giftsörjan har
nu nått Donau

Följerna efter giftläckan i den ungerska floden Marcal blir allt svårare.

Allt liv i den drabbade floden uppges vara dött och slammet har nu nått Donau.

– Det är en mycket allvarlig ekologisk katastrof, säger landets premiärminister Viktor Orban till BBC.

Foto: Reuters

Läckan i Ajka, sydväst om huvudstaden Budapest, är den värsta kemikaliekatastrofen i Ungerns historia. Tonvis med giftig och radioaktiv sörja har läckt ut i floden från ett aluminiumverk och orsakat minst fyra människors död.

Hela byar har översvämmats av giftet och 120 personer uppges ha skadats. Dessutom saknas tre personer fortfarande sedan den röda sörjan vällt in över hus och byar.

Nu meddelar räddningschefen att allt vattenliv i floden är dött. De hårdast drabbade områdena kan komma att behövas överges helt och under dagen spred sig dessutom det giftiga ämnet till den betydligt större floden Donau.

Donau är en av Europas störsa floder och när giftet hamnar i Donau står Kroatien, Serbien, Rumänien, Bulgarien, Ukraina och Moldavien på tur innan giftet når Svarta havet.

Enligt de första rapporterna var dock gifthalterna i Donau fortfarande förhållandevis låga och ämnet tros därför inte kunna orsaka frätskador. Giftet innehåller dock höga halter av tungmetaller och kan fortfarande leda till svåra miljöskador.

Publicerad: