Håll ut – våren är på gång

avAftonbladet

Håll ut. 

Vårvädret kommer – april kan bli varmare än normalt. 

Kylan håller hela landet i sitt grepp och meteorologerna säger att det bistra vädret kommer att hålla i sig. 

Mars månad blir kallare än normalt i Sverige och resten av Norden. 

Den som längtar efter vår och värme tycks med andra ord få bita ihop. Men den som väntar på någonting gott väntar som bekant aldrig för länge.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Vår i Stockholm. Arkivbild.

Varmare än normalt

För när våren äntligen anländer så kommer den med besked.  I varje fall om vi ska tro den långtidsprognos som amerikanska WSI, bolaget som bland annat gör vädret åt tv-kanalen Weather Channel, har gjort.

Värmen kommer till Skandinavien och till de brittiska öarna i april. Då blir det rent av varmare för årstiden än normalt. 

Även i maj kommer det att bli varmt, enligt prognosen.

Grov bild

Men säsongsprognoser av detta slag målar endast en mycket grov bild av vädret. Egentligen beskriver de bara avvikelser från det normala när det gäller temperatur och nederbörd.

WSI:s chefsmeteorolog Todd Crawford säger i ett pressmeddelande att han räknar med en långvarig blockering av det nuvarande väderläget.

– Det kommer troligen resultera i en längre period med kallt och torrt väder över stora delar av Europa, med varm och fuktig luft begränsad över södra Europa. 

Todd Crawford får stöd av ytterligare två vädertjänster.

Kallt i mars – varmt i april

Bedömningen att mars blir kall och att både april och maj bjuder på härlig värme görs även av det europeiska vädercentret i Reading i England och den amerikanska vädertjänsten NAOO.

Samtliga säsongsprognoser beskriver beräknade avvikelser från genomsnittstemperaturen för den relativt svala perioden 1961-1990.

SMHI, Foreca, Storm Geo och andra svenska väderinstitut avstår från prognoser som är längre än fyra veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder