Göran Persson

Persson oroad: ”Finns spänningar vi behöver ta tag i”

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

VÄSTERÅS. Göran Persson är oroad och kritisk över att migrationspolitiken inte diskuteras tillräckligt mycket i Socialdemokraterna.

Han efterfrågar lösningar som motverkar de spänningar och konflikter han ser i Sverige.

– Det är en viktig fråga som vi inte ska lämna åt Sverigedemokraterna att diskutera själva, säger han.

I dag anlände Göran Persson till S-kongressen i Västerås. Ex-statsministern, som i går gav beskedet att han lämnar sitt uppdrag som ordförande i Sveaskog, gav då sin syn på Socialdemokraternas väl och ve.

– Det här är en kongress som tycks präglas av gott självförtroende. Det är klart att den viktigaste frågan är hur ekonomin utvecklas och därmed hur jobben skapas. Det är det som är det grundläggande för all politik. Det är det man försöker fokusera på och jag hoppas man lyckas.

"Människor är oroade"

Socialdemokraterna dras just nu med usla opinionssiffror. Enligt Persson beror det på att människor är oroade över jobbutvecklingen.

– Sedan finns det också många spänningar i Sverige som vi behöver ta tag i och lösa ut. Men samtidigt är det mellanvalsår, det är lite låg partipolitisk aktivitet och vi har en opposition som inte riktigt förmår att utmana regeringen. Då blir det inte sällan så att intresset går ner och när det går ned faller opinionssiffrorna inte minst för Socialdemokraterna.

Persson tycker det är synd att frågan om migration och invandring inte diskuteras på S-kongressen denna gång.

– Det är en viktig fråga som vi inte ska lämna åt Sverigedemokraterna att diskutera själva. Migration är för Sverige en avgörande förutsättning för fortsatt god ekonomisk utveckling. Och när vi har sagt det och bestämt oss för att göra det ska vi också se till så att det sköts på ett sätt som inte skapar spänningar och konflikter. Där har vi i dag ett och annat att göra.

Vill att kommuner ska få högre ersättning

Han lyfter band annat fram att "många små och fattiga kommuner tar ett stort ansvar" för att ta emot nya medborgare i Sverige.

– De bör få bra ekonomisk ersättning för det, det får de inte i dag.

Han passade också på att hylla S-ledaren Stefan Löfven.

– Vi är olika som människor, han och jag. Löfven skulle aldrig drömma om att recensera mig, men jag är en så konstig figur så jag tänker recensera honom och säga att han gör ett väldigt bra jobb.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göran Persson

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Migration