Experten: ”Tre minuter på botten är lång tid”

NYHETER

Pojken som räddades ur en bassäng på Parkenbadet i Eskilstuna hade legat på botten i cirka tre minuter, enligt sjukvården.

– Tre minuter utan syre är rätt så lång tid, säger vattensäkerhetsexperten Anders Wernesten.

Den fyraårige pojke som räddades ur en bassäng på Parkenbadet i Eskilstuna mår bra efter omständigheterna och är kvar på sjukhuset för observation. Efter cirka tre minuter på bassängens botten räddades han av personer som tog upp honom ur vattnet och utförde hjärt- och lungräddning.

"Tre minuter är lång tid"

– Hur länge man kan klara sig utan syre är väldigt individuellt. Tre minuter är rätt så lång tid, men ändå inte. Det finns de som har varit under betydligt längre, säger Anders Wernesten, vattensäkerhetsexpert på Svenska livräddningssällskapet.

Alla räddningar är unika, menar Anders Wernesten. Vattentemperatur är framför allt något som har stor betydelse för om en person ska överleva. Risken att drunkna är betydligt större om vattnet är kallt.

– Det är ju oerhört positivt att de lyckades få upp pojken, särskilt eftersom vi har haft flera drunkningsolyckor nu, bland annat ettåringen i Umeå, säger Anders Wernesten.

Håll koll på barnen

Svenska livräddningssällskapet uppmanar föräldrar att aldrig släppa sina barn med blicken när de är vid vatten.

– Det räcker att någon ropar och jag vänder bort huvudet, så har jag förlorat ett barn. Det går så oerhört fort. Om man är vid en pool är det lättare för då ser man var barnet befinner sig men i mörkt vatten är barnet helt försvunnet. Oavsett vad ska man ha ständig tillsyn över barnen, säger Anders Wernesten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Eskilstuna