Turkiet

”Krypskyttar dödar kvinnor och barn”

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

Våldet ökar efter den turkiska militärens belägring av den kurdiska staden Cizre där kvinnor och barn uppges ha dödats av krypskyttar.

Nu pressar Europarådet president Erdogan att släppa in oberoende observatörer.

– Jag har mottagit allvarliga anklagelser om oproportionerligt våld från säkerhetsstyrkor mot civila, säger kommissionären Nils Muiznieks.

Den kurdiska staden Cizre i sydöstra Turkiet har varit under belägring av den turkiska militären i över en veckas tid.

För de drygt 100 000 invånarna har totalt utegångsförbud rått. På lördagen hävdes dock det veckolånga utegångsförbudet. Människor tillåts nu att röra sig in och ut ur staden, enligt nyhetsbyrån AFP:s korrespondent på plats.

Regeringen motiverade förbudet med att det var nödvändigt för en militär ”anti-terror”-insats mot misstänkta medlemmar av det förbjudna PKK, skriver TT. Men fler än 21 civila ska ha dödats och invånarna i staden har larmat om brist på mat och vatten, enligt Folkets demokratiska parti (prokurdiska HDP).

Kyler ned sina döda med isflaskor

I veckan träffades sjubarnsmamman Meryem Sune, 53, av granatsplitter, enligt BBC.

På grund av utegångsförbudet kunde hon inte få den vård på sjukhus hon behövde. Hon dog av sina skador och förvarades sedan i hemmet i två dagar, eftersom bårhusen var otillgängliga, där familjen tvingades kyla ned den döda kroppen med isflaskor.

Enligt det turkiska inrikesdepartementet har ett 30-tal militanter dödats men HDP uppger att minst 20 av de dödade i själva verket är personer ur civilbefolkningen.

”Kvinnor och barn dödade av krypskyttar”

Flera uppges ha dödats av militärens krypskyttar, bland annat en kvinna som trotsade utegångsförbudet.

– När hon stod på dörrtröskeln vid sitt hem, med sitt barn i famnen, besköts de. Barnet föll ner med skador i öra och ben, säger HDP-partiets Sibel Yigitalp till BBC. Både kvinnan och hennes svärmor, som kom till undsättning, ska ha blivit ihjälskjutna. 

Enligt SVT:s källor i staden dog även en tolvårig flicka under torsdagen efter att ha blivit skjuten i huvudet av en krypskytt.

Europarådet vill få in observatörer

Europarådets kommissionär Nils Muiznieks har följt utvecklingen och är bland annat kritisk mot utegångsförbudet och att civila inte kan ta sig till sjukhus.

– Än mer oroväckande är att jag har mottagit allvarliga anklagelser om oproportionerligt våld från säkerhetsstyrkor mot civila, säger Muiznieks i ett uttalande.

Han uppmanar den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan att släppa in oberoende observatörer.

– Jag hoppas att den här nödsituationen får ett snabbt slut, säger kommissionären.

Vapenvilan mellan Turkiet och PKK-gerillan avblåstes i juli. Sedan dess har de våldsamma sammandrabbningarna ökat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Familjen Assad styr – med terror

ÄMNEN I ARTIKELN

Turkiet

PKK

Europarådet