Folkets reaktioner på bränsleskatthöjningen

Av: Jon Demred

Publicerad:
Uppdaterad:

Till Värmdö går inget pendeltåg.

De boende där är beroende av sina bilar.

– Det är för jävligt att höja skatten, säger Jenny Karlsson, 31, undersköterska.

Regeringens förslag om att höja energiskatten väcker blandade känslor på Värmdö utanför Stockholm. Kollektivtrafiken ut till Värmdö är begränsad, så de boende är mer eller mindre beroende av sina bilar för att ta sig in till staden.

– Jag förstår att de vill höja skatten, rent miljömässigt. Samtidigt tycker jag inte att det ska kosta hur mycket som helst, säger Kristin Stenerhag, 45.

I hennes familj finns det två bilar. Den ena är en vanlig bil. Den andra är en miljöbil.

– Vi ska byta upp oss snart så att båda våra bilar är miljöbilar. Jag tycker att det behövs skapas fler möjligheter att köra miljöbilar, säger Kristin Stenerhag.

Undersköterskan Jenny Karlsson, 31, är betydligt argare över den föreslagna höjningen.

– Det är för jävligt att höja skatten. Det finns andra saker man kan göra i stället. Bygg ut och förbättra kollektivtrafiken i stället. Då slipper vi höjningar. Jag tror inte att det är rätt väg att gå. Folk kommer åka bil ändå, säger hon.

Fyrbarnspappan Christer Lundberg, 47, är beroende av en stor bil. Dels för att ta sig till jobbet och dels för att transportera sin familj.

– Jag har inget annat val än att acceptera höjningen. Det vore lite småaktigt av mig att säga det ena eller det andra. Jag vill inte köra bil egentligen men jag gör det ändå till jobbet varje dag.

Tomas Johansson, 60, arbetar som säkerhetsexpert och beskriver sig som en glad och medveten skattebetalare, men den här höjningen är han inte förtjust i.

– Jag är inte så jävla glad i det här. Mitt jobb ligger på fel sida av staden så jag måste ta bilen, säger han.

Publicerad: