Här tar 101 musikalartister ställning mot rasism

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Spelade in ny version av Wiehes låt – med sina mobiler

Sanna Nielsen, Rickard Söderberg och Mikael Wiehe själv är med när Sveriges musikalartister tar ställning för öppenhet och mångfald – mot rasism.

– Det är en hel bransch som sluter upp, säger Andreas Eldeen, en av initiativtagarna, till Aftonbladet.

Andreas Eldeen. Foto: Ola Persson.
Andreas Eldeen. Foto: Ola Persson.

Det började med en tanke om en nyinspelning av Mikael Wiehes låt "Valet" (en översättning av Peggy Seegers "Song of choice").

Men när det inte blev något nyval i Sverige kom musikalartisterna Andreas Eldeen och hans kollega Nils Närman Svensson på en annan idé. De skapade en Facebookgrupp och uppmanade andra i branschen att bidra till en ny version av låten. Totalt fick de in 101 röster – inspelade på mobiltelefoner.

– Det behöver fortfarande någon som tar ställning i ett politiskt klimat där gränserna börjar suddas ut, säger Andreas Eldeen till Aftonbladet.

Wiehe, Nielsen och Söderberg med i videon

Stora produktioner i Stockholm, Göteborg och Malmö har anslutit sig och öppet gett sitt stöd, däribland "Flashdance", "American Idiot" och "Evita". Bland de mer kända namnen i videon som släpptes på tisdagen återfinns Mikael Wiehe själv, operasångaren Rickard Söderberg och Sanna Nielsen som senast syntes som programledare för Melodifestivalen.

– Vi är jätteglada att de är med men det är inte det som är det intressanta är att ha kända människor utan att det är en hel bransch som sluter upp, säger Eldeen.

"Fler borde ta ställning"

Han tycker att fler branscher borde kunna gå ut och öppet ta ställning mot rasism.

– Ja, speciellt vi som tillhör en yrkesgrupp som är ganska offentliga. Och det här är ett ställningstagande mot rasism och för öppenhet – oavsett vilket parti man röstar på.

Publicerad: