Kommunal byggde uteservering svart

Ertappades av bygglovsavdelningen i Stockholm

Kommunals lyxkrog Metropol Palais hade en stor inglasad uteservering  – som visade sig vara ett svartbygge.

Fackförbundets ansvariga för krogverksamheten struntade nämligen i bygglov.

När det upptäcktes tvingades man riva.

Även på Kommunals semesteranläggning Marholmen har det byggts en inglasad paviljong utan bygglov.

Hela ärendet med uteserveringen är mycket känsligt. I fastigheten där lyxkrogen Metropol Palais ligger bor också Kommunals ordförande Annelie Nordström och huset är byggnadsminnesklassat.

Enligt Plan- och bygglagen får ändringar i bygglagen bara utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag beaktas så de kulturhistoriska värdena tas tillvara.

Trots detta så byggde Kommunals krog upp hela uteserveringen utan att ha ett godkänt bygglov. Enligt en tidigare anställd så ville man bygga uteserveringen för att locka fler gäster till Metropol Palais.

– Målet var att öka antalet gäster året om, säger den anställde.

Inget godkänt bygglov

Det handlar om ett drygt 60 kvadratmeters svartbygge mitt inne i centrala Stockholm.

Aftonbladet kunde i förra veckan avslöja att lyxkrogen har haft shower med mycket naket och sexanspelningar.

Det har också varit event där porrstjärnan Puma Swede har uppträtt. Kommunals ledning har också haft en hel del representation på Metropol Palais.

Renoveringar och ombyggnader på krogen har varit mycket kostsamma och medlemmarnas pengar har fått täcka miljonrullningen - och svartbygget.

Totalt kostade inköpet, bygget och rivningen av uteserveringen sammanlagt 718 000 kronor.

De ansvariga på Kommunals krogverksamhet skickade in bygglov för uteserveringen när den redan hade byggts.

Det var en ren slump att det hela uppdagades. En anställd på bygglovsavdelningen som skulle jobba med ärendet kring Kommunals nya nattklubb som just nu byggs under restaurangen råkade gå förbi restaurangen i augusti.

– Jag blev så förvånad när jag såg en uteservering där, säger den anställde.

Vid en närmare koll fanns inget godkänt bygglov. Däremot hade Raffaello Di Schiena, som fram till förra veckan var vd för fackförbundets krogbolag Lyran, i juli ansökt om säsongslov för perioden mars till oktober 2015.

Hotades med påföljd

Vid tillfället då den anställde upptäckte serveringen fanns varken godkänt bygglov eller startbesked. Detta fick kommunen att agera.

– Vi fick in en ansökan om inglasad uteservering i juli förra året men då var handläggaren på semester. När hon kom tillbaka efter semestern framgick att serveringen hade blivit uppförd, säger Ylva Kvist Trejle, sakkunnig arkitekt på Stockholm stad.

Då skickade man en skrivelse till krogen där man krävde en förklaring till varför Metropol Palais byggt uteserveringen utan att ha tillstånd för det.

Annars hotades Metropol Palais med någon form av påföljd.

I ett svar till kommunen hävdar Metropol Palais att man inte visste att det behövdes bygglov. Man trodde att det räckte med godkänt serveringstillstånd fram till mitten av oktober.

I oktober blev det klart att uteserveringen var flyttad och därför skrev man av ärendet.

– Det blir ingen påföljd om man rättar till det som var olovligt och det ger inga straffavgifter i efterhand, säger Ylva Kvist Trejle.

Marken utanför Metropol Palais, där svartbygget låg, klassas som gatumark som inte får bebyggas.

Aftonbladet har sökt Annelie Nordström för en kommentar om svartbygget, men hon har inte återkommit.

”Det är fel”

Anders Ljungberg, marknadschef på Kommunals krogbolag Lyran, medger att man har brutit mot reglerna.

– Vår tidigare verksamhetschef var inte tillräckligt insatt i regelverket gällande bygglov av tillfällig uteservering. Bygglov söktes hos Stadsbyggnadskontorets bygglovsavdelning, uteserveringen byggdes dock upp före bygglovet beviljades, vilket naturligtvis är fel, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Efter att uteserveringen monterades ner har den körts ut till semesteranläggningen i Norrtälje.

– Delar av Metropol Palais uteservering har används på Marholmen under 2015 års julbord. Vi har ytterligare ett ärende med Norrtälje Byggnadsnämnd gällande ett tillfälligt bygglov på Marholmen, detta gäller en inglasad paviljong. Vi har genomfört byggnationerna innan bygglov beviljats vilket såklart är fel.

Vad kostade uteserveringen?

– Material, uppsättning och nedmontering av Metropol Palais uteservering kostade 575 000 kronor exklusive moms, skriver Anders Ljungberg.

Publisert:

LÄS VIDARE