Fredrik Virtanen: Människor måste få röka i sina hem

avFredrik Virtanen

Bostadsbolag i Göteborg tillåter inte rökare i deras nybyggda hus.

Nej, Göteborg.

Det är inte modernt, det är ett obehagligt förmynderi.

Människor måste få röka i sina egna hem – åtminstone.

Först förbjöds rökning på krogar. En god idé. Många människor går på krogen, de flesta är inte rökare.

De ska inte behöva få stinkande kläder och förgiftade lungor.

Men givetvis kan hälsolobbyn aldrig nöja sig. Den vill alltid ha mer. Den som får ett lillfinger tar högst gärna hela armen.

Regeringen utreder nu fler inskränkningar, däribland rökförbud även på uteserveringar. Men inte bara det.

Rökförbud vid ”entréer till byggnader som allmänheten har tillträde till, platser där allmänheten väntar på kollektivtrafik, uteserveringar, lekplatser, sportanläggningar och arenor utomhus” ska utredas, enligt folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

Man vill även dölja tobaksprodukter för konsumenterna och eventuellt införa neutrala, osexiga förpackningar.

Regeringen vill se ett rökfritt Sverige år 2025.

Notera ordet ”rökfritt”. Man bör kalla saker för vad de är och ett förbud är ett förbud.

Det mesta är vettiga förslag. I New York är det förbjudet att röka i hela Central Park vilket är ett övergrepp – där finns så mycket plats att även rökare borde få plats.

Att däremot förbjuda rökning vid busshållsplatser och offentliga byggnader är helt rimliga förslag. Inte sexiga, inte liberala, men bra. Om jag vill röka kan jag gott gå några meter därifrån. Andrahandsrökning är dokumenterat farligt. Vad har jag för rätt att förgifta någon?

Men i Göteborg har man redan gått så långt man kan gå utan att helt förbjuda rökning. De allmännyttiga bostadsbolagen Familjebostäder och Poseidon tillåter inte rökare att flytta in i deras nybyggda hus.

Man ska uppfostra människor i deras egna hem.

Man ska ta bort människors frihet i deras egna hem.

Om en människa inte får göra vad hen vill i sitt eget hem – var ska människor då få vara fria? Och var ska de bo? Ska rika människor som bor i bostadsrätter få fortsätta röka medan fattiga tvingas flytta till äldre hyresrätter eller kojor i skogen där de kan bolma sitt gift?

Det är orättvisa.

Här väger en grannes klagande på röklukt lätt även om även den måste respekteras – och det problemen kan bostadsbolagen minimera genom att bygga smartare ventilation och andra tekniska lösningar. Inte komma undan problemet genom att lägga bördan på rökaren.

Vi har att göra med slappa, inte moderna, bostadsbyggare här.

Människor måste få göra vad de vill i sina egna hem. Och sedan betala om det rör sig om skadegörelse. Det är en rättighet som ingen ens borde fundera på att inskränka.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tobak

Göteborg