Här luras 87-åringen på besparingarna

avFredrik Rundkvist

Publicerad:

Hjälpte kvinnan – för att slå ner och råna henne

1 av 2
Får fängelse 19-åringen erbjöd sig att hjälpa den 87-åriga kvinnan att hämta ut sin pension, under tiden tjuvtittade han på hennes pinkod för att sedan – med sin kumpan – förfölja, misshandla och råna henne.

Här erbjuder rånarna sin hjälp till den 87-åriga kvinnan.

Sedan slår de ner ­henne, tar hennes bankkort och tömmer kontot.

– Det är en vidrig gärning, ­säger kammaråklagare Linda Rasmussen.

Den 87-åriga kvinnan har svåra ledproblem och brukar därför be vakterna på banken i centrala ­Malmö om hjälp att ta ut pengar från bankomaten.

Men den här dagen, pensionsutbetalningsdagen i januari, erbjöd sig i stället en annan bankkund att hjälpa till.

Tittar efter pinkod

På övervakningskamerans ­bilder ser man tydligt hur den 19-årige mannen ställer sig bredvid kvinnan framför bankomaten.

Efter att ha sett pinkoden och hur mycket pengar som fanns på kontot försvann 19-åringen tillsammans med sin jämnårige ­kompis.

– Sedan följde de efter henne i två timmar, på samma buss och hem till hennes port, säger kammar­åklagare Linda Rasmussen på åklagarmyndigheten i Malmö.

Slogs ner i trappen

I trappuppgången slog de ner den försvarslösa kvinnan innan de tog hennes handväska och försvann.

Rånarna hann plocka ut 10 000 kronor i kontanter och göra inköp för 47 525 kronor innan kortet spärrades någon timme senare.

Den 87-åriga kvinnan fick frakturer på bäckenbenet och i armbågen i fallet och fick vårdas på sjukhus en längre tid efter rånet.

– Det är faktiskt rent förjävligt, säger hennes 53-åriga dotter.

– Trots att hon fick svåra fysiska skador så är nog det psykiska det värsta. Hon har hämtat sig bra, men det har tagit hårt på henne. Hon tänker mycket på det som hände.

Männen greps senare och åtalades för en rad brott: grovt rån, rånförsök, bedrägeri, bedrägeriförsök häleri och narkotikabrott.

Döms till fängelse

De har nu dömts till fängelse i två år och sex månader respektive två år och ­fyra månader.

– Det här är tyvärr ett ­inte helt ovanligt tillvägagångssätt just på pensionsut­betalningsdagar, att vänta vid bankomaten och erbjuda sin hjälp till dem som ser lite extra sårbara ut, säger Linda Rasmussen.

Utöver rånet mot den 87-åriga kvinnan dömdes 19-åringarna även för ett misslyckat butiksrån som slutade med att de jagades på flykten av en 58-årig kassörska.

Publicerad: