Äntligen – nu kommer augustivärmen!

avIsabelle Nordström, Julia Burman Görans

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Juli regnade bort totalt.

Men nu vänder det – första veckan i augusti ser ut att bjuda på riktigt skön sommarvärme.

Allra bäst blir det i Skåne och på västkusten.

Redan under Pridefesten på lördagen i Stockholm var sommaren tillbaka. Solen sken och semesterfirarna åt glass och badade. Och förutom ett frontsystem som kommer med spridda skurar över hela landet på söndag verkar måndag och tisdag bjuda på toppenväder.

– På måndag blir det högtryck. Det kan bli ganska fint väder, säger Miguel Portal, meteorolog vid SMHI.

Fint i Bohuslän

Sommarvärmen kommer i ett högtryck som kommer söderifrån. Allra finast väder på måndagen får Skåne, Blekinge och Kalmar med uppåt 22 grader. På tisdag väntas Bohuslän och Västergötland dra det vassaste strået, det kan bli så varmt som 24 grader på flera ställen.

Södra och norra Norrland får lite sämre med temperaturer mellan 14 till 19 grader och lätt regn.

Norra Norrland får i stället vänta till på onsdag då det kan bli riktigt strålande väder.

– Under onsdagen väntas goda solchanser i de nordligaste delarna av landet när molntäcket har luckrats upp. Då kan man nå upp mot 20 grader, säger Marcus Sjöstedt, även han meteorolog på SMHI.

Men på onsdag tar sommaren en tillfällig paus för resten av landet. Under natten mot onsdagen drar en front in över landet med regn och lokal åska över Götaland och Svealand. Dock ser det ut att klarna upp framåt dagen.

– Regnet kommer att upphöra och västkusten får uppehåll på eftermiddagen, säger Miguel Portal.

Varierande vecka

Resten av veckan ser ut att bjuda på varierande väder liknande det som präglat juli. Torsdag får temperaturer mellan 15-20 grader samtidigt som det kan falla en del skurar till följd av ett frontsystem som kommer in västerifrån.

Men misströsta inte, på fredag väntas vädret att stabiliseras över hela Sverige. Runt 20 grader och sol på många ställen i landet.

– Det kan bli lite sommar, säger Miguel Portal.

Enligt prognosen kommer även helgen att bli okej för större delen av landet, framför allt i södra Sverige. På söndagen väntas det bli något mer ostadigt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder