Dzjochar Tsarnajev

Bostonbombaren döms till döden

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

21-årige Dzjochar Tsarnajev, den så kallade Bostonbombaren, döms till döden.

Det meddelade en jury i en federal domstol i Boston alldeles nyss.

Juryn kom fram till att sex av åtalspunkterna ska bestraffas med döden.

Tsarnajev och hans bror dödade tre människor och skadade över 260 under målgången i Boston maraton 2013.

Hemmagjorda bomber

Rättegången mot honom avslutades i början av april då en jury kom fram till att han var skyldig till samtliga 30 åtalspunkter, bland annat mord och stämpling till terroristbrott.

Brodern Tamerlan Tsarnajev dog under den polisjakt som följde på attentatet. Bombdådet dödade en åttaåring, en 23-åring och en 29-åring.

Flera av dem som skadades förlorade delar av sina kroppar när de två hemmagjorda bomberna, som var byggda av tryckkokare och fyllda med krut från fyrverkeripjäser, spred spikar och annat metallskrot omkring sig.

Svalde hårt när dödsdomen lästes upp

Enligt Nicky Woolf, tidningen The Guardians reporter på plats i rättssalen, svalde Tsarnajev hårt när dödsdomen lästes upp. Hans ansikttsuttryck var dock, enligt reportern på plats, oförändrat när jurymedlemmarna en efter en sa ”yes” till lagens strängaste straff. Juryn var helt enig. Det hade räckt att en av jurymedlemmarna hade haft en avvikande uppfattning så hade dödsstraffet inte kunnat utdömas.

I delstaten Massachusetts, där Boston ligger, avskaffade man dödsstraffet för 33 år sedan, men brottets allvarliga art gör att det faller under federal lagstiftning.

I federala domstolar återinfördes dödsstraffet 1988. Sedan dess har tre personer avrättats efter en dom i en federal domstol. En av dem var Timothy McVeigh, som dömdes för bombdådet i Oklahoma City 1995 som krävde 168 liv.

Över 60 personer till har dömts till döden i federala domstolar och de väntar nu på att deras straff ska verkställas.

”Ett lämpligt straff för detta vedervärdiga brott”

Innan domen slutligen lästes upp i dag anförde juryn flera försvårande och förmildrande omständigheter. Endast tre jurymedlemmar hävdade att Tsarnajev blivit påverkad av sin äldre bror vilket mycket av försvaret byggde på.

Enligt The Guardian ska nu 21-årige Dzjochar Tsarnajev avrättas genom giftinjektion på det federala fängelset i Terre Haute i delstaten Indiana.

Det kan emellertid dröja många år innan alla möjligheter att överklaga är uttömda och avrättningen verkställs.

USA:s justitieminister Loretta Lynch uttalade sig kort efter att domen fallit i Boston:

”The ultimate penalty is a fitting punishment for this horrific crime”, ungefär ”Den strängaste påföljden är ett lämpligt straff för detta vedervärdiga brott”, sa hon.

LÄS MER: ”En vecka med döden” – Carina Bergfeldts reportageserie om dödsdömda i USA

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dzjochar Tsarnajev

Boston