Dödade kvinnor

Dödade frun med hammare - kastade henne från klippa

Av: 

Pelle Tagesson

Eric Tagesson

NYHETER

Först slog den 30-årige mannen sin fru med en slägghammare - sedan åkte han till stenbrottet i Dalby och kastade hennes kropp utför en klippa.

Sedan hämtade han parets nio månader gamla bebis - och kastade också henne utför klipporna.

I dag åtalades han för två fall av mord.

Det var sent på kvällen den 9 december förra året. De höga klippväggarna, som ledde ner till det svarta vattnet i Dalby stenbrott, var knappt skönjbara i månljuset.

Den 30-årige mannen hade hemma i bostaden, enligt åtalet, slagit sin hustru upprepade gånger i huvudet med en slägghammare.

Sedan körde han med henne och den nio månader gamla dottern till Dalby Stenbrott.

Där kastade han ut hustrun och dottern från klipporna.

Av stämningsansökan framgår att mannen varit nere på avsatsen där barnet och hustrun hamnat, och att han där fortsatt bruka våld mot dem båda.

Larmade 112

Klockan är 22.53 när mannen ringer 112 från sin mobiltelefon.

Han berättar att en olycka skett, att hans fru och barn fallit för klipporna.

I mörkret lyckades räddningstjänsten bärga de båda svårt skadade kropparna. Både kvinnan och barnet var vid liv när de kördes i ambulans till sjukhuset i Lund. Båda avled dock under natten.

Redan under morgonen började polisen misstänka att det inte handlade om en olycka, som 30-åringen påstått. Han anhölls misstänkt för mord och redan dagen efter erkände han att han orsakat dödsfallen. Han antydde också ett motiv till dådet.

– Han har gett en detaljerad redogörelse över vad som hänt, förklarade hans offentlige försvarare Per Schånberg senare samma dag.

I det första förhöret uppgav han dock att hustrun hade åkt till stenbrottet tillsammans med dottern, eftersom dottern hade svårt att sova. Efter en stund blev han orolig och åkte för att leta efter dem, och fann dem då på avsatsen.

Attackerade framför tv:n

Men i de kommande förhören berättar han den fruktansvärda sanningen.

Hemma framför tv:n attackerade han henne med en hammare. Upprepade gånger slog han henne med vad han själv beskriver som "en slägghammare".

Sedan körde han till stenbrottet, med den döende hustrun och dottern i bilen.

Han kastade ut sin frus kropp för stupet. Sedan gick han tillbaka till bilen och hämtade dottern. Han säger i förhör att han tänkte åka till polisen, men istället kastade han barnet för samma stup som modern.

Mannen återvände sedan hem, och städade undan spåren efter vad han gjort. Sedan återvände han till stenbrottet.

Därifrån ringde han 112.

Genomgick rättspsykiatrisk undersökning

Redan när mannen, som är yrkesmilitär, häktades beslutade tingsrätten att han skulle genom en rättspsykiatrisk undersökning och denna visade att 30-åringen led av en allvarlig psykisk störning.

– Det är vad han själv också misstänkt, berättade hans advokat då.

"Ej allvarlig störning"

Men undersökningen överklagades av åklagaren och Socialstyrelsens rättsliga råd kom i sin bedömning fram till att han inte led av någon allvarlig störning när han dödade sin fru och sin dotter.

Åklagare Helena Lundström lämnade klockan 10.30 idag in sin stämningsansökan till Lunds tingsrätt. Mannen åtalas för mord i två fall.

Något motiv till morden har mannen inte kunnat ge.

Han berättar att han under en längre tid haft mardrömmar om att döda sin familj, och han tecknade även livförsäkringar i hustruns namn ett knappt halvår innan morden.

– Det är försäkringar på miljonbelopp, säger kammaråklagare Helena Lundström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Dödade kvinnor

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Lund

Socialstyrelsen

Brott