Radiotjänst

Tvingas betala tv-avgift – för oanvänd box

Av: 

Sarah van der Stad

NYHETER

Nils Gyllbäck, 28, har en digitalbox som han fått av sin hyresvärd. Men han kan inte använda den eftersom han inte har en tv.

Trots det har han fått en räkning från Radiotjänst – eftersom boxen finns i lägenheten.

– Det känns ju helt sjukt, säger han till Aftonbladet.

Det var i början på oktober som Radiotjänst gjorde en kontroll i Nils Gyllbäcks bostadshus i Vansbro. Han berättade då att han inte äger någon tv, varpå kontrollanten frågade om han har en tv-mottagare.

– Då frågade jag om de menade en sådan box. För en sådan har jag eftersom jag fått den av Vansbrohem. Då sa kontrollanten bara okej och gick, berättar han för Aftonbladet.

Digitalboxen har Nils Gyllbäck stoppat undan i garderoben eftersom han inte har någon tv. Trots det har han ändå fått en faktura från Radiotjänst på 554 kronor.

”Känner mig lurad”

– Jag känner mig lurad. De hade ju kunnat tipsa mig om att jag borde göra mig av med mottagaren när de visste att jag inte kunde använda den, säger han.

Efter det har han ringt ett flertal gånger till Radiotjänst för att protestera mot fakturan.

– Jag vill inte betala ett korvöre när jag inte haft möjlighet att använda mottagaren. Speciellt inte när de inte ens förklarar i dörren att det kostar att ha en box.

Men från Radiotjänst har han enbart fått höra att han visst är betalningsskyldig. Han fick dock förslaget att lägga ner digitalboxen i källaren eftersom han då inte skulle behöva betala längre.

– Det är ju helt sjukt. Det är ju bara två trappor ner.

– Jag har ingen tv, jag äger inte tv-mottagaren och de talade inte ens om för mig när de kontrollerade att det kostar att ha mottagaren. Det här är en röra.

Problematiskt för hyresvärden

När Radiotjänst inte gick med på att stryka fakturan vände sig Nils Gyllbäck till sin hyresvärd Vansbrohem. Jörgen Israelsson, vd för Vansbrohem, berättar att de tillhandahåller digitalboxar till alla sina hyresgäster och att det ingår i hyran. Tills för en vecka sedan visste han inte att det räcker att ha en digitalbox hemma för att man ska bli skyldig att betala tv-avgift.

– Då innebär ju det att vi måste gå ut och informera hyresgästerna om det här.

– Det är ju ohållbart att vi och andra hyresbolag med liknande avtal ska plocka ut och in digitalboxar varje gång en lägenhet byter hyresgäst, säger Jörgen Israelsson.

”Inte vi som skriver lagarna”

Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst, berättar att man måste betala för en tv-mottagare även om den är oanvändbar.

– I princip kan man ha en trasig tv i sitt hem, men likt förbannat har den en tv-mottagare, säger han.

För att slippa avgiften ska man ta ut mottagaren ur hemmet.

– Det händer att personer har en tv-mottagare som inte går att använda. Då är det så enkelt att då ska man se till att inte ha den i sitt hushåll. Man kan ha den i källar- eller vindsförrådet.

Kan du förstå att det känns lite fyrkantigt?

– Ja, det kan jag göra. Men det är inte vi som skriver lagarna och vi kan inte påverka lagtexten.

– När det kommer till gränsdragningar i lagstiftningen kan det verka lite ologiskt och konstigt. Men lagstiftarna måste sätta de här gränserna.

Ska inte kontrollanten berätta om det blir en avgift?

– Generellt sett så är våra kontrollanter välutbildade och en del av deras arbetsuppgifter är att informera, säger Johan Gernandt.

Nils Gyllbäck ska nu flytta ner sin mottagare till källaren. Men han måste ändå betala tv-avgift för de 37 dagar som gått sedan kontrollanten var på besök.

– Är han missnöjd med det beslutet går det att begära omprövning via vår hemsida. Det hamnar hos jurister hos oss som beslutar i enskilda ärenden, säger Johan Gernandt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Radiotjänst