Jul

7 svenskar som gjort sitt helt egna julpynt

Av: 

Matilda Andersson

NYHETER

Gillar du julpynt men tycker bättre om att pyssla än att konsumera? Här är sju svenskar som gjort sitt alldeles egna julpynt – av återvunnet material.

1. Ida Bjernier Malmström från Kristianstad har gjort två Nintendo-adventsljusstakar.

– Jag fick idén efter att ha sett någon annan som lagt upp en liknande bild. Sen utvecklade jag idén med att måla stakarna i glattiga färger och göra figurer i pärlplattor med inspiration från Nintendo, säger Ida till Aftonbladet.

Foto: Ida Bjernier Malmström

– I efterhand har jag fått höra att någon som kallar sig Pappas pärlor gör mycket pärlplattor med Nintendo inspiration och att han mest troligt låg bakom första bilden jag såg.

Foto: Ida Bjernier Malmström

2. Pelle Henriksson från Vikmanshyttan har gjort snögubben Olaf av en trästock.

– Den är gjord med motorsåg och vinkelslip och tog cirka fem timmar att göra, säger Pelle till Aftonbladet.

Foto: Privat

– Barnen gick och väntade på snö men det kom ingen så då sågade jag till en av min dotters favoritfigurer.

Foto: Pelle Henriksson

Pelle har även gjort en gran på samma sätt, som tog omkring tre timmar att göra.

3. Linnéa Åkerlund från Sundsvall har gjort en klänning av en gammal plastgran.

– Jag har gjort den av en gammal plastgran som jag köpte second hand för 40 kronor. Först tänkte jag pynta den men eftersom min katt äter på allt så fick den bli utan kulor. Och den blev faktiskt snyggare utan, säger Linnéa till Aftonbladet.

Foto: Linnéa Åkerlund

– Mitt bästa tips till andra som vill pyssla är att använda sådant som du normalt kanske slänger, gamla konservburkar kan bli fina smycken, glasbukar kan bli ljuslyktor. Ofta har man mer material hemma än man tror. Sen blir kanske inte varje projekt jättelyckat, men då gör man bara något annat.

Foto: Linnéa Åkerlund

4. Niklas Ahlén från Stockholm och hans kollegor på Danderyds sjukhus har gjort en gran av utgångna saker på kvinnoklinikens operationsavdelning.

– Tanken var att göra granen så mycket som möjligt av återvunnet och utgånget material. När vi stod och klädde basen med handskar, så hade vi en blivande mamma och pappa som väntade på operation. De var väldigt positiva till vad vi gjorde och de tog några bilder. På väg in till kejsarsnittsoperationen så log de stort åt oss och sa att den blev väldigt fin, säger Niklas till Aftonbladet.

Foto: Privat

– Ett tips till den som ska göra en liknande gran är att inte tejpa fast handskarna, för då "barrar" granen ganska snabbt. Vi tryckte istället in böjda gem i kartongbasen och hängde upp de uppblåsta handskarna på det istället. Mycket enklare att ersätta "vissnade" grenar då.

Foto: Niklas Ahlén

– Basen är av en kartonglåda som är tillskuren, böjd och ihoptejpad för att få till kon-formen. Kartongen är sedan draperad med engångsoperationsduk. De röda "ljusen" är stickskyddshylsor som vi slänger från våra kanyler.

5. Marie Landgren från Skurup har gjort flugsvampar av gamla dörrknoppar.

– Jag skulle julpynta i min butik men glömde köpa in svampar till mina lyktor och mossan behövde något piff. Så såg jag på lagret att jag hade sparat på knoppar från köksluckor jag renoverat till en kund och tyckte de hade kunnat bli något roligt, säger Marie till Aftonbladet.

Foto: Marie Landgren

– Och skruvarna sparade jag i knoppen för att de skulle hålla sig på plats i mossan.

6. Pia Andersson från Tranås har använt sina gamla skridskor som julpynt.

– Jag hittade skridskorna i garderoben när jag städade och så provade jag att sätta i lite enris som jag varit ute och plockat. Sedan la jag till lite snöbär, ett par julkulor och så sprayade jag med lite konstsnö, säger Pia till Aftonbladet.

Foto: Pia Andersson

– Mitt bästa tips till den som vill pyssla är att gå ut i naturen, där finns mycket att hämta, som grenar, kottar och växter. Sen är det bara att prova sig fram och pynta vad som helst, som kransar, lyktor, lådor, hinkar och krukor.

7. Camilla Alnebring från Mjölby har svetsat ihop en gran av gamla hästskor.

– Jag såg på nätet att det går att köpa färdiga sådana här granar från utlandet för cirka 1 200 kronor. Så då tänkte jag att jag lika gärna kan göra en egen, eftersom jag har en massa gamla hästskor från mina två hästar, säger Camilla till Aftonbladet.

Foto: Camilla Alnebring

– Det som tog mest tid var att borsta rent hästskorna. Ytan där man ska svetsa måste vara ren från smuts och rost. Men det tog nog mig omkring åtta timmar.

– Det är några som harhaft åsikter om hur hästskor ska sitta. Om öppningen ska vara neråt eller uppåt. Men alla har vi vår egen tro om den saken.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jul